AKTUELNO

Potrebno je smanjiti izlaganje suncu u periodu od 11 do 16 časova i primeniti sve mere predostrožnosti - koristiti zaštitne šešire, naočare i kremu.

U većini mesta u Srbiji UV indkes biće na skali između šest i osam, što se smatra veoma visokim indeksom zračenja. Duže izlaganje suncu biće, upozoravaju strčnjaci, opasno i narednih dana.

Indeks zračenja će, prema prognozama RHMZ, u većini mesta u Srbiji biti visok (indeks 7), a veoma visoko zračenje očekuje se u Zrenjaninu, Kikindi, Vršcu, Bačkom Karlovcu, Sremskoj Mitrovici, Velikom Gradištu, Crnom Vrhu, Negotinu i Nišu.

Foto: Printscreen

Stručnjaci objašnjavaju da ove vrednosti, koje su u kategoriji opasne i potencijalno opasne, nisu neuobičajene za ovo doba godine, ali da bi građani svakako trebalo da primene određene mere zaštite.

Kad su vrednosti UV zračenja od šest, potrebno je primeniti mere zaštite s obzirom na to da UV zračenje može oštetiti kožu, oči, imunosistem i izazvati opekotine.

Foto: Beta

UV zračenje može ostaviti izuzetno štetne posledice na naše zdravlje.

Radijacija, kojoj smo izloženi zbog oštećenja ozonskog omotača, jedan od glavnih faktora za razvoj maligniteta, odnosno kancera, napominjući da može dovesti do opekotina, starenja kože, hiperpigmentacije i drugih promena.

Poseban oprez savetuje se deci i adolescentima.

#Srbija

#Sunce

#Vreme

'