AKTUELNO

Srbija je primer savršenog sprovođenja vakcinacije, kaže ugledni magazin.

Ugledni američki list Forbs istakao je da je Srbija, uz još nekoliko država, postala jasan pobednik u vakcinaciji protiv koronavirusa, ostavljajući druge zemlje iza sebe.

“Koristeći snagu naprednih tehnologija i veštačke inteligencije, Srbija, Grčka, Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael uspele su da uspostave optimizovan i efikasan sistem za distribuciju vakcina”, navodi ovaj list.

Dodaje se da građani u Srbiji imaju mogućnost da odaberu koje vakcine žele i na kojoj lokaciji žele da se vakcinišu.

Forbs prenosi i izjavu predsednice Vlade Ane Brnabić koja navodi da je naša zemlja povećala stopu vakcinacije time što je građanima dozvolila mogućnost izbora vakcine, te da je to rezultat sprovedene digitalizacije.

Foto: Printscreen

“Odlučili smo se za ovaj jedinstveni pristup kako bismo našim građanima dali slobodu izbora i povećali stopu vakcinacije. Ovo rešenje je ustvari rezultat opsežnog fokusa koji smo stavljali na digitalizaciju u poslednje četiri godine. Digitalna vlada i digitalno obrazovanje, zajedno sa digitalizacijom ekonomije, su srž našeg mandata”, istakla je ona.

Forb se preneo i izjavu Vukašina Grozdića, savetnika premijerke Brnabić u kojoj se objašnjava da se Srbija u velikoj meri oslanjala na tehnologiju.

“Kampanja vakcinacije u Srbiji bila je pažljivo isplanirana i pripremljena unapred – čak i pre nego što smo primili prvu pošiljku u decembru 2020. Budući da je brzina imunizacije bila kritična, odlučili smo da redizajniramo čitav proces i da se u velikoj meri oslonimo na tehnologiju. Softver koji smo razvili omogućava ubrzavanje svake faze procesa za tri puta, istovremeno uzimajući u obzir preferencije naših građana. Zapravo, Srbija je jedina država na svetu u kojoj građani mogu da odaberu vrstu vakcine”, prenosi ovaj list.

Ovo je posebno važno jer je neakd bilo nezamislivo da Srbija bude lider u poljima koja se tiču naprednih tehnologija i veštačke inteligencije.

Forbs ističe da širom Srbije postoji 410 mesta za vakcinaciju u gotovo svim gradovima.

“U Beogradu se vakcinacija vrši na 18 lokacija, od kojih je jedno na Beogradskom sajmu, gde postoji 50 kabina za vakcinaciju”, prenosi list.

Dodaje se da je Vlada Srbije takođe primenila novu modernu platformu pod nazivom “Sistem za upravljanje imunizacijom Republike Srbije”.

Digitalna platforma daje pristup građanima i operaterima pozivnih centara (registracija, sistemi obaveštavanja i upravljanje upitima), medicinskom osoblju i volonterima koji pomažu (registracija imunizacije, izdavanje potvrda o vakcinaciji), radnicima lanca snabdevanja i skladišta (nabavka i distribucija vakcina ), kao i za upravljanje (mestima za vakcinaciju i medicinskim osobljem, praćenje i izveštavanje), prenosi Forbs.

“Stotine centara primarne zdravstvene zaštite, mesta za masovnu vakcinaciju na Beogradskom sajmu, Nacionalni institut za javno zdravlje, zajedno sa regionalnim ograncima, nekoliko vladinih agencija, Nacionalni portal e-uprave i nekoliko pozivnih centara – olakšavaju razmenu informacija, interoperabilnost i upravljanje – svi su integrisani u sistem. Građani popunjavaju jednostavan elektronski obrazac dostupan na nacionalnom portalu e-uprave ili kontaktiraju kol-centre. Složeni algoritam automatski zakazuje vakcinaciju nekoliko dana unapred – za svakog građanina proverava željeni tip vakcine u odnosu na uzrast, profesiju (prioritetne grupe), zdravstvene uslove i raspoložive vremenske termine na mestima vakcinacije”, navodi list.

Forbs navodi da nije samo vlada ta koja je zadovoljna ovim sistemom, već i da građani Srbije na društvenim mrežama izražavaju zadovoljstvo zbog ove digitalne inicijative i iskustva sa vakcinacijom.

“Primenom efikasnog digitalnog nacionalnog okvira koji koristi naprednu inteligenciju, Srbija je ubrzala stopu vakcinacije po impresivnoj stopi koja nastavlja da raste”, zaključuje list.

#Forbs

#Srbija

#koronavirus