AKTUELNO

Rukovodilac Dečje klinike u KBC Dragiša Mišović Olivera Ostojić kazala je jutros da je situacija nešto povoljnija i da se svakodnevno smanjuje broj lečene dece u toj ustanovi.

"Trenutno imamo šest mališana sa svojim pratiocima koje lečimo. Od njih, jedno dete ima nešto težu kliničku sliku sa upalom pluća. Ostala su dosta dobro i biće još dan-dva, nakon čega im sledi kućni oporavak", rekla je Ostojić.

Najviše je do sada, tokom leta, ali i u novembru i decembru, u ustanovi bilo 44-oro dece i isto toliko pratioca koji su bili kovid pozitivni, saopštila je ona i dodala da je od marta klinika praktično "porodična bolnica" koja leči i decu ali i njihove roditelje.

"Do sada je u našoj ustanovi zbrinuto, od početka epidemije nešto preko 700 mališana a zabeleženo je preko 1500 ambulantnih pregleda. Mnogo su nam pomogli i trijažni centri u kovid ambulantama u domovima zdravlja nakon čega su deca slata u kovid bolničke centre", navela je ona.

Ona je kazala da je "produženi kovid", odnosno multisistemski inflamatorni sindrom zabeležen kod 1-1,5 odsto mališana.

"To je, znači, kod 10-15-oro dece. Njihova zajednička karakteristika bila je da su bila odrasla deca, od 15 godina pa naviše, kao i da su bila gojazna. Gojaznost je bilo nešto što je donosilo ozbiljne obostrane upale pluća", istakla je Ostojić, dodajući da su deca dobro odreagovala na terapiju i posle 7-10 dana oporavljena išla kućama.

Upitana za posledice po zdravlje dece, ona je rekla da kod najtežih pacijenata koje su imali trenutno nema nikakvih komplikacija i da je preporuka da se 3-6 meseci ne bave sportom.

"Odnosi se na one koji su imali rendgenski potvrđene pneumonije. Njih tretiramo kao rekonvalescente. Znači, 3-6 meseci bez ozbiljnijeg fizičkog napora", zaključila je Ostojić.

#KBC Dragiša Mišović