AKTUELNO

Dr Marija Gnjatović, iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) naglasila je da će se revakcinacija raditi istom vrstom vakcine, te da je sve to obezbeđeno i da se doze na neki način ''čuvaju'' za revakcine.

Kako je istakla, neće biti mešanja vakcina različitih proizvođača, mada se, kako naglašava, dosta radi na tome da se utvrdi i da li je to moguće i kakav će efekat vakcinacije biti ukoliko se mešaju vakcine različitih proizvođača.

- Ispituje se da li bi se možda ostvarili bolji efekti ukoliko bi vremenska razlika između dve doze bila drugačija - rekla je Gnjatović za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Što se efekata vakcine tiče, Gnjatović kaže da Fajzerova vakcina daje najbrži imunološki odgovor već posle prve doze, ruska "Sputnjik V" dobar serološki odgovor daje posle druge doze, a za kinesku, kako dodaje, nema još dovoljno podataka, jer je najkasnije počela da se primenjuje.

Naglašava da INEP već radi praćenje imunološkog odgovora na vakcinaciju, da Fajzerova vakcina daje dobar imunološki odgovor već posle prve doze, da ''Sputnjik V'' ima dobar odgovor posle druge doze.

- Pun efekat svih vakcina se očekuje dve nedelje nakon revakcine. U periodu između prve i druge doze pokreće se imunološki sistem, ali te količine antitela nisu dovoljne da vas zaštite od potencijalne infekcije, te može da se desi da između dve doze, ukoliko ne nosite masku, da se zarazite - rekla je ona.

Kaže da je efiklasnost Fajzer i ruske vakcine više od 90 odsto.

- Efikasnost kineske vakcine je više od 80 odsto, što nije malo ukoliko se ima u vidu da je efikasnost standardne vakcine koja se prima 50-60 odsto - objasnila je Gnjatović.

- Vakcina nas štiti od težeg oblika bolesti. Još uvek nije isključena mogućnost da budemo nosioci virusa i nakon vakcinacije. Moraće i to da ispituje - dodala je.

#Marija Gnjatović

#vakcinacija