AKTUELNO

Gotovo svakodnevno od struje u Srbiji nastrada neka osoba. Uzrok je najčešće nestručnost.

Sveto Polić (30) i Aleksandar Vidović (32), zet i šurak, nastradali su u petak dok su nameštali oluk na kući u Kotežu. Devojka (27) ušla je u kadu da se istušira i više nije izašla, udarila je struja. Mladića starog 16 godina udario je napon od 25.000 volti kada se popeo na stari vagon na stanici u Batajnici… Ovo su sve primeri osoba koje su ove godine stradale na isti način – od struje.

Jedan od najčešćih uzroka smrti, prema rečima električara Marka Pavlovića, jeste nestručnost i pokušaj osoba da poprave nešto na svoju ruku.

Foto: Pink.rs

Najčešći slučaj strujnog udara u Srbiji se ipak javlja prilikom tuširanja.

Struja udara, prema rečima našeg sagovornika, zbog činjenice da većina stanovnika ne gasi bojler pre odlaska u kupatilo.

- Dešava se svima da pođu na tuširanje ili kupanje, a da jednostavno zaborave da izgase bojler. Upravo ta činjenica je ključni uzrok smrtnog slučaja i strujnog udara usled tuširanja - rekao nam je Pavlović i dodao:

Foto: Pink.rs

- Ukoliko je grejač neispravan, šanse su još veće da dođe do strujnog udara.

Zabrinjavajuća činjenica jeste to da se naši mladi igraju na vagonima i njihovim konstrukcijama, a udar struje sa vagonskog napona je gotovo nemoguće preživeti.

Foto: Pink.rs

Kako bi izbegli i najmanju mogućnost da dođe do strujnog udara, ne treba da se mešamo u ono što ne razumemo.

Najbolji način za rešavanje nekog problema oko struje jeste da pozovemo stručno lice koje će nam pomoći.

N. Petričević

#Smrt

#Struja

#Vagon

'