AKTUELNO

U selu Kremna kod Užica juče su pronađena tela mlađeg muškarca i žene.

Prema još nepotvrđenim informacijama, radi se o žiteljima Požege koji su boravili u ovom selu. Kako saznajemo, stradali su imali oko 30 godina, a za sada pretpostavka da je muškarac stradao usled strujnog udara zbog neispravnog bojlera dok se kupao, a da je žena poginula dok je pokušavala da ga spase, takođe od struje.

Uvek nas uznemire naslovi u novinama da je neko nesrećno nastradao zbog loših instalacija, fena za kosu ili bojlera, ali često nismo dovoljno oprezni sa kućnim aparatima i rizikujemo da se slična tragedija desi i nama. Evo koji kućni aparati su najrizičniji.

Ovo je nažalost samo jedan u nizu tragičnih slučajeva koji su uglavnom, kako kaže elektičar Velibor Stanković iz Beograda, sa kojim smo oko slične teme razgovarali prošle godine, izazvani nepažnjom ljudi.

Ipak, glavnu opasnost predstavljaju stare instalacije gde je uzemljenje loše.

- Ako se desi da pregori grejač u bojleru i tako istopi sve okolo, ostaje samo žica koja greje vodu. Kod starih instalacija, bojler bude pod naponom a sklopka ne može da iskoči i tada je jedini provodnik struje čovek koji je u kadi - kaže Velibor i ističe da osim strujnog udara može doći i do eksplozije.

On ističe da bojler obavezno treba isključivati prilikom tuširanja, što oko 50 odsto ljudi u Srbiji ne radi.

PAZITE GDE OSTAVLJATE FEN

Pored bojlera, fen za kosu takođe može da predstavlja veliku opasnost.

Foto: Unsplash.com

Kako savetuje naš električar, fen ne smete da koristite u blizini lavaboa, kade, tuš kabine i drugih vlažnih površina.

Ukoliko koristite fen u kupatilu, obavezno isključite kabl iz utičnice nakon upotrebe. To pravilo takođe važi čak iako je fen isključen na dugme.

S obzirom da nisu vodootporni, ovi električni uređaji ne smeju doći u kontakt sa vodom. Osim što mogu da se pokvare, postoji velika opasnost od elektrošoka ukoliko fen dođe u kontakt sa vodom ili većom količinom vodene pare.

PUNJAČ ZA TELEFON NE SMETE OSTAVLJATI U UTIČNICI

Foto: Pixabay.com

Ovo je opasna navika koju u današnje vreme ima ogroman broj ljudi.

- Značajan broj požara u kući može da izazove i punjač za telefon koji je ostavljen u struji. Usled neispravnih instalacija, oštećenog punjača ili baterije, može doći do kratkog spoja i zato obavezno izvadite punjač iz utičnice pre nego što izađete iz kuće - upozorava Velibor.

#bojler

#električar

#opasnost