AKTUELNO

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava objavilo je polazne osnove za izradu nacrta zakona o istopolnim zajednicama, što je korak ka legalizovanju brakova pripadnika LGBT zajednice.

Ovaj predlog uzburakao je javnost u Srbiji.

Milica Đurđević Stamenkovski iz stranke Zavetnici je ocenila gostujući u "Odmotavanju" koje vodi Jovan Palavestra da je uvođenje istopolnih zajednica udar na porodične vrednosti, ne zato što se protivi registraciji takvih partnerstava već zato što je zakon tako definisan da i predstavljen javnosti da i po svojoj formi i suštini zadire u pitanja Porodičnog zakonika.

Zapravo je slika i prilika porodičnog zakonika. Prepisane su gotovo sve odredbe i jedina razlika što ovde imamo osobe istog pola, a ne različitog. Sve je prepisano iz Porodičnog zakonika. Ako pogledate samu definiciju istopolnog partnesrtva navodi se da je reč o porodičnoj zajednici - Đurđević Stamenkovski.

- Koristi se termin porodica i mi se sa time ne slažemo. Smatramo da se na taj način banalizuje porodica. Mi smo društvo hrišćanskih tradicionalnih vrednosti koje drži do porodičnog sistema. Sklona sam da verujem da sva društva u eri 21. veka ako žele da ostanu moraju da sačuvaju koncept porodice - navela je Đurđević Stamenkovski.

Foto: TV Pink Printscreen

Predrag Azdejković, urednik gej magazina Optimisti i član radne grupe za izradu zakona koji predviđa uvođenje istopolnih zajednica je istakao da se na taj način reguliše život dve osobe istog pola koje žele da se registruju, nasleđivanje i njihov odnos.

Najvažnije jeste nasleđivanje i zajednička imovina. Takođe se reguliše pitanje zaštite od porodičnog nasilja i ako postoje deca u istopolonoj zajednici regulišu se njihova prava. To nije brak, liči. Sve je isto kao brak, samo nema usvajanja dece - naveo je Azdejković.

#Gej brak

#Milica Đurđević Stamenkovski

#Predrag Azdejković

#odmotavanje