AKTUELNO

Srpski narod će tek osetiti blagodat Božju jer smo za patrijarha doveli gospodina Porfirija, ocenjuje predsednik Srpske lige.

Prava reč koja opisuje ličnost novog patrijarha jeste „dostojan“, kaže za Pink predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev. Srpski narod je, ocenjuje on, u 21. vek ušao sa patrijarhom koji će umeti da odgovori na sve izazove koje vreme nosi, ali i na iskušenja koja smo nasledili kao nacija.

Foto: TV Pink Printscreen

- Patrijarh Porfirije je najbolje moguće rešenje – izuzetno obrazovan, u najboljim godinama i punoj snazi, i mislim da će srpski narod tek osetiti blagodat Božju jer smo za patrijarha doveli gospodina Porfirija – kaže Đurđev.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da mu se čini da je novi patrijarh neko ko može da nastavi kontinuitet svojih prethodnika – patrijarha Pavla i Irineja. Ovo je, kaže, pozitivan kontinuitet, jer su i Pavle i Irinej bili istinski vernici koji su imali partnerski odnos sa državom u ne tako jednostavnim i lakim vremenima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Čekaju nas izazovi oko zaštite države i nacionalnog identiteta i potreban nam je racionalan i staložen akter na mestu patrijarha. Dobro je da se radi o čoveku koji može da nastavi tradiciju svojih prethodnika i istovremeno o čoveku čije obrazovanje i dosadašnji javni angažman omogućavaju da aktivno bude uključen u rešavanje političkih, verskih i širih društvenih izazova – kaže Stanković.

#Aleksandar Đurđev

#Dejan Vuk Stanković