AKTUELNO

Građanima se preporučuje da od 11 do 16 časova, ne izlaze napolje, a ako moraju da obavezno namažu zaštitnu kremu. Obavezno je i nošenje naočara za sunce.

Sunce, pa i ono koje se ne vidi, danas, sutra i u ponedeljak, će pržiti jer će indeks UV zračenja biti veoma visok u većini mesta u Srbiji, pokazuju prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ).

Kiša je konačno prestala, a mnogi se raduju ovom sunčanom periodu koji će uslediti.

Međutim, naredna tri dana indeks UV zračenja u celoj Srbiji biće skoro 9, što je samo za jedan indeks manje od maksimalne vrednosti.

Foto: RHMZ

Danas će najveće zračenje – 8, biti u Vranju i Prištini, dok će sedam biti u ostatku Srbije – Beogradu, Novom Sadu, Somboru, Valjevu, Zrenjaninu, Kikindu, Viršli, Kraljevu, Kruševcu, Ćupriji, Nišu, Leskovcu…

Međutim, već sutra u Sjenici i na Zlatiboru biće najveće zračenje gde će indeks biti osam. Ista situacija biće i u Somboru, Loznici, Kruševcu, Nišu, Leskovcu… Svuda u ostatku Srbije vrednost UV indeksa biće sedam.

Foto: Pixabay.com

S obzirom na prognozu RHMZ, čini se da će ove vrednosti za vikend biti samo zagrevanje s obzirom na to da će u ponedeljak u mnogo više gradova zračenje biti vrlo visoko, odnosno njegova vrednost biće osam.

Preporučuje se građanima da u periodu između 11 i 16 časova bez preke potrebe ne izlaze napolje, ili da se ne izlažu suncu u tom periodu.

#RHMZ

#Srbija

#Sunce

'