AKTUELNO

Srbija je našla način da vakcinacijom zaštiti svoje građane, ali i da pomogne komšijama, istakli su gosti TV Vesti, napomenuvši da je naša zemlja u regionu prva po broju vakcinisanih.

Profesor filozofije i politički analitičar Dejan Vuk Stanković je govoreći o ratu za vakcine istakao da je zemljama primarna briga za zdravčje ljudi, ali da se na taj način spasava i ekonomija.

- Primarno jeste briga za zdravlje, tek kada se vakcinišete povećavete kapacitet organizma da se bori, a vakcinisani aktivnije učestvuju u društvenim dešavanjima - naveo je Vuk Stanković.

Globana kriza zbog pandemije menja odnose snaga među državama, ali ne treba izvlačiti zaključke da dolazi suštinskih preokreta. Srbija je zahvaljujući pragmatićnoj politici Vučića krenula ka glavnom prioritetu, a to je zdravlje građana

Foto: TV Pink Printscreen

Vuk Stanković je istakao da je Srbija ubedljivo prva u regionu u vakcinaciji.

- Otvoreni smo za sve proizvođače, a najvažnije je da već imamo više od milion vakcinisanih i da ćemo kombinacijom vakcinacije i sticanja imuniteta moći da stavimo epidemiju pod kontrolu - ocenio je Vuk Stanković.

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije kaže da su vakcine i važno političko i ekonomsko pitanje.

Foto: TV Pink Printscreen

- Takmaci ne prezaju ni od čega da bi bili ispred drugih. Britanija masovno uzima vakcine, vakciniše ljude i ne pita se kako će biti Evrospkoj uniji, nema ni odgovornost prema EU. Korona je pokazala da oni koji ne mogu da se brinu o sebi, teško se brinu i o drugima - istakao je Miletić.

Menja se percepcija, ovde su u pitanju životi ljudi, ali ko prvi uspe da obezbedni kolektivni imunitet daleko brže kreće u ekonomski razvoj. Tek ćemo shvatiti šta smo sve dobro uradili. Mala Srbija koja je prokazana od svih decenijama, unižena, uspela je da nađe formulu da zaštiti svoje građane, ali i da pomogne svojim komšijama. Nije EU stigla da im pomogne, stigla je Srbija

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794 Supernova - 011 SBB - 023 EON - 023 Total TV - 037 Orion - 603 Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!

#Dejan Miletić

#Dejan Vuk Stanković

#vakcine