AKTUELNO

Doktorka Tatjana Adžić Vukičević, rukovodilac kovid bolnice u Batajnici, saopštila je da se u najvećoj kovid bolnici u Srbiji nalaze veoma teški bolesnici.

- Neki od njih odmah se primaju u jedinice intenzivnog lečenja. Za poslednjih sedam dana više od 40 bolesnika smeštenih u Batajnici moralo je da pređe u jedinicu intenzivne nege. Kliničke slike u svakom piku bolesti čini se da su teže i komplikovanije - upozorava doktorka.

Žurke u ugostiteljskim objektima sa više stotina gostiju, druženja, nepoštovanje mera, zimovanja, putovanja, doprinose tome da uprkos uspešnom sprovođenju vakcinacije, mi još ne beležimo pad broja novozaraženih. Prema rečima domaćih stručnjaka, kao da su negde kočnice popustile, a sve češće se govori i o mogućem pooštravanju mera.

U kovid bolnici u Batajnici pristižu novozaraženi i u pitanju su teži bolesnici.

- Zabeležili smo i veliki broj onih bolesnika čije se stanje pogoršavalo u poluintenzivnim jedinicima. Za poslednjih sedam dana više od 40 bolesnika smeštenih u Batajnici moralo je da pređe u jedinicu intenzivne nege. Kliničke slike u svakom piku bolesti čini se da su teže i komplikovanije - priča dr Adžić Vukičević.

Da epidemiološka situacija nije povoljna, napominje i ona, a svakog dana beležimo od 2.000 pa naviše obolelih od virusa korona.

- Pogledajte Rumuniju sa nešto većim brojem novoobolelih u odnosu na nas, ali morate imati na umu da je Rumunija mnogo veća zemlja nego Srbija, otprilike kao nekadašnja Jugoslavija, zbog čega su naši podaci za još veću brigu. Sve kategorije naših građana podjednako su ugrožene, bilo stariji, bilo mlađi. Sada gotovo da ne postoje razlike među polovima, podjednako je prisutna bolest i kod žena i kod muškaraca. Prisustvo komorbiditeta svakako može pogoršati kliničku sliku. Trenutno imamo u jedinici intenzivnog lečenja mladića starog 21 godinu u veoma teškom opštem stanju - dodaje dr Adžić Vukičević.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kada ćemo se tačno vratiti normalnom životu, još niko precizno ne može da potvrdi, ali će nam vakcinacija pomoći da se sa koronom izborimo u neko dogledno vreme.

- Apelujem na celokupnu srpsku javnost da se vakciniše. Vakcine su svima dostupne i potpuno su bezbedne. U mogućnosti ste da primite vakcinu koju želite. Građane Srbije molim da se dolično i odgovorno ponašaju u skladu sa svim predloženim epidemiološkim merama. Izbegavajte velike skupove, proslave, žurke, klubove, nosite maske. Odreknite se jednog zimovanja da biste mogli da uživate u svim narednim zimovanjima do kraja života. Verujem da će epidemiološka situacija biti značajno bolja sa prvim danima proleća, kada će većina naših građana biti vakcinisana i kada ćemo steći kolektivni imunitet. Naše ponašanje i primena vakcina treba da budu imperativ vraćanja u normalne životne i civilizacijske tokove - apeluje dr Tatjana Adžić Vukičević.

#Tatjana Adžić Vukičević