AKTUELNO

Pored priče o pravima deteta, moramo više da govorimo o njihovim životima, kao i zaštiti, rekao je za PINK Saša Borojević, savetnik predsednika međunarodne asocijacije policije, komentarišući opasnosti koje prete mladima sa društvenih mreža.

Zbog jezive najave masovnog samoubistva dece na društvenoj mreži “Tik Tok” MUP Srbije proverava potencijalno opasne sadržaje za decu i mlade na pojedinim društvenim mrežama i apeluje na roditelje da prate aktivnosti svoje dece na internet.

Nažalost, "TikTok" je već nadaleko poznat po opasnim, pa čak i samoubilačkim izazovima među mališanima.

Foto: TV Pink Printscreen

Borojević je rekao da roditelji nemaju puno vremena da vode računa o svojoj deci, pa su ona sve češće na društvenim mrežama.

“750 hiljada predatora imamo na društvenim mrežama u svakom trenutku. Pre neki dan je uhapšeno oko 60 osoba u Nemačkoj, koji su imali server i skladištili sve ono što devojčice i dečaci rade na Tik Toku, Instagramu i Fejsbuku i preprodavali, odnosno pakovali u pedofilski sadržaj”, rekao je Borović.

Kako kaže, danas svi pričaju o pravima deteta, ali dodaje, niko ne priča o životu deteta i njegovoj zaštiti.

“Mi smo preuzeli zapadne zakone, koji su za decu katastrofalne. Imamo dva predstavnika Unicefa koji su uhapšeni za pedofiliju, a oni su pisali zakone za zaštitu dece”, rekao je Borojević.

Foto: TV Pink Printscreen

Dr Snežana Japalak, psihijatar, rekla je da mi od ranog uzrasta krećemo da se upoređujemo, kako na mentalnom, tako i na fizičkom nivou.

“Uopšte nije bitno koja je društvena mreža u pitanju, deca su preplavljena informacijama o maloletnim milionerima, uspesima I tako dalje… Deca vrlo rano ulaze u taj takmičarski odnos sa drugom decom. Problem je što su deca kod kuće sa elektronskim uređajima. Ranije se to dešavalo u školi, ispred zgrade, na ulici. Sada postoji grupa neograničene veličine, pa dete ima mogućnost da se upoređuje sa milionima dece, kao I sa lažnim profilima”, rekla je Japalak.

Kako kaže, dete veruje u sve što vidi i pomišlja da, ukoliko može tamo neko dete, možda može i on to da proba.

“Ako pustite dete da stoji u sobi i ako mu tražite dozvolu da uđete u sobu i ne znate šta radi unutra, vi pravite problem. Na nekom nivou demokratije, ne možete da nadzirete svoje dete”, rekla je dr Japalak.

Foto: TV Pink Printscreen

Novinarka Snežana Dakić, rekla je da ovo nije prvi put da čujemo da se na Tik Toku šire ovakve informacije.

“Samo me iznenađuje jedna stvar, kako Tik Tok ne uvede strožu kontrolu sadržaja, s obzirom da neke društvene mreže upravo to i rade. Možda je ovo poslednji znak da se ukine ta društvena mreža”, rekla je Dakić.

Kako kaže, njena ćerka ima Tik Tok i iskljčivo igra, uvežbava koreografije anonimnih mladih ljudi.

“LIčno ga nemam, ali mislim da ću da otvorim kako bi mogla da pratim šta rade naša deca”, rekla je Dakić.

#Društvene mreže

#tik tok