AKTUELNO

Primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici počinje od sutra, a ministarka pravde Nela Kuburović kaže da se najveći efekat očekuje od primene hitne mere - udaljavanje nasilnika iz stana i naglasila da je obaveza svih da na nasilje reaguju.

Ona je ukazala da je prošlo šest meseci od kada je Skupština Srbije uvojila Zakon, da je u tom periodu 1.500 sudija, tužilaca, policajaca prošlo obuku.

"Najviše pažnju izazivaju hitne mere koje se po prvi put uvode u naš sistem . Postoje mogućnost izricanja dve hitne mere to je udljenje nasilnika iz stana i druga mera je zabrana prilaska žrtvi", pojasnika je ona.

Foto: Tanjug

Kako kaže, policijski službenik može da odredi da li će da primeni jednu od ove dve mere koja traje 48 sati, a zatim sudija odlučuje da li će nasilnika iz stana da odstrani još 30 dana.

"Dakle, postoji mogućnost da nasilnik momentalno bude udaljen iz stana 32 dana štro žrtvi ostavlja prostora da se ohrabri, osamostali i da ne odustane od daljeg procesuiranja - postupka koji će se voditi prema nasilniku", pojasnila je ministarka.

Novina u zakonu je i sankcionisanje svih onih koji ne budu na pravi način sprovodili mere i oprimenjivali zakon.

Predviđena je, nastavlja ona, disciplinska odgovornost za nosioce pravosudnih funkcija ukoliko se ne postupaju rokovima koji su predviđeni, ali postoji i prekršajna odgovornost ako su u pitanju policijski službenici.

"Obaveza svih nas je da reagujemo na nasilje, da nasilje prijavimo, a državni organi su dužni da reaguju", naglasila je Kuburović.

Govoreći o izmenama Krivičnog zakona ona je naglasila da su uvedena nova krivična dela protiv polne slobode.

Upitana kako povući granicu ona je rekla da će to znati sudije i tužioci koji su u prethodnih šest meseci imali priliku da se obuče, a da će obuka biti nastavljena i dalje.

#Nasilje

#Nela Kuburović

#borba

'