AKTUELNO

Bosna i Hercegovina je ubedljivo najlošija u regionu kada je reč o smrtnosti usled korona virusa. To je podatak američkog Univerziteta “Džon Hopkins” preneo je sarajevski Avaz, koji ponovo ističe da je u Srtbiji i dalje ova brojka samo 0,93 odsto.

BiH je, navodi se, na neslavnom 49. mesto (od 215 država) u svetu prema ukupnom broju smrtnih slučajeva. Samo u protekla 24 sata u BiH je umrlo 48 pacijenata, a ukupno od početka epidemije do danas 5.297 ili 3,86 odsto svih zaraženih.

Taj postotak kod susednih zemalja niži: U Hrvatskoj 2,27, Sloveniji 1,99 posto, Crnoj Gori 1,35 posto. Srbija je, navode, ponovo apsolutni lider u regionu sa 0,93 posto, ali to i ne iznenađuje uzimajući u obzir koliko je truda uloženo u nabavku potrebne medicinske opreme, lekova protiv korone i vakcina.

Od BiH, navodi se, bolje rezultate lečenja pacijenata ima i Severna Makedonija sa 2,98 posto, kao i Albanija 1,72 posto. Prema ovim podacima, piše Avaz, može se zaključiti da BiH najveći problem ima u zdravstvenoj zaštiti, što je direktna posledica nerada vlasti na državnom i na nižim nivoima vlasti.

Jer, ističu ponovo, BiH jedina u regionu nije bila u stanju da nabavi vakcine za svoje građane, a lekari su već ranije upozorili da nemaju pristup lekovima koji se u svetu koriste za lečenje obolelih. O respiratorima, kažu, ne treba ni govoriti, budući da će svoju presudu u ovoj aferi dati Sud Bosne i Hercegovine.

#Amerika

#koronavirus

#smrtnost