AKTUELNO

Društvenim mrežama poslednjih dana kruže zastrašujuće fotografije unakaženih ženskih lica, a koja su posledica tzv. brazilskih estetskih zahvata urađenim u jednom beogradskom salonu lepote.

Dr Nina Šijan, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije u bolnici Colić objašnjava da je plazma tretman blaga, neagresivna metoda posle koje je oboravak brz i ne bi smele da postoje kraste.

- Pojave se sitne, male kraste, kao tačkice, ništa više od toga, a ako stručno radite posao, znate teren i imate pravilnu indikaciju, onda ne bi smelo da bude greške – kaže dr Šijan.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da je u slučaju devojaka čija su lica unakažena napravljeno nekoliko grešaka. Jedna od njih je ta što aparat koristi neobučeno i nestručno osoblje. Takođe, ovakav tretman ne sme da se obavlja u salonu lepote, već u bolnici ili ordinaciji.

Foto: Instagram.com

- Ove aparate treba da koristste lekari, medicinsko osoblje, oni koji poznaju anatomiju lica i tela, strukturu kože i koji poznaju aparat. Očigledno je da u tom salonu nisu znali da komplikacije mogu da nastanu – kaže dr Šijan.

Foto: Instagram.com

Ističe da se definitivan oporavak neće desiti jer je zapravo reč o dubokim opekotinama visokog stepena, a one iza sebe ostavljaju stravične ožiljke.

Aleksandar Radivojević, advokat, kaže da bi država morala da obezbedi da, oni koji nude usluge, budu pod određenom kontrolom. Uslovi moraju biti strogi kako bi se dozvolila ovakva vrsta lekarskih zahvata, kaže advokat za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

- U krivičnom zakoniku postoje krivična dela poput nadrilekarstva, nesavesnog lečenja bolesnika i tu bi tužilaštvo, uz saradnju sa oštećenima, trebalo da malo više povede računa. Inspekcija takođe mora da obrati pažnju kada izdaje dozvole određenim vidovima delatnosti – kaže Radivojević.

Advokat kaže da, načelno, svako ko nanese štetu drugom licu, tu štetu mora da nadoknadi. Postoji izričita zabrana da oštećeni ne može biti lišen ovog prava, bez obzira na eventualne prethodno potpisane ugovore.

#Aleksandar Radivojević

#Nina Šijan