AKTUELNO

Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede, rekao je da je iznenađen koliko je Grad Leskovac napredovao u poslednje dve godina.

- Grad je ulepšan i ja sam prijatno iznenađen. Što se tiče poljoprivrede, Leskovac je jedan od sedam, osam gradova koji izdvajaju velika sredstva za poloprivredu. Poseta ovim gradovima je i praćenje lokalnih programa za poljoprivredu koji dolaze kod nas na saglsnost. Dosta ima dobrih programa i to je jedan cilj posete, realizacija programa rekao je Bogićević za KCN.

Prema njegovim rečima, Leskovac i njegova okolina su pretežno povrtarski kraj i da se u njemu nalazi "more" plastenika.

- Tu ima dosta dobrih poljoprivrednih proizvođača, ozbiljnih koji koriste i nacionalne mere, odnosno subvencije, a imamo i korisnike IPARD progragama, što nije karakteristično za taj deo Srbije. Malo je bilo aplikacija na jugu, ali iz godine u godinu se napreduje. Ima sve veći broj tih aplikacija što se tiče IPARD programa. To je veoma bitno za razvoj poljoprivrede i samog tog kraja - istakao je Bogićevič i dodao:

- To je cilj i promocija. Na terenu u razgovoru sa poljoprivrednicima oni su nam rekli svoje probleme. Što se tiče IPARD-a to je taj početni finansijski problem, koji ćemo izmenom Zakona o poljoprivrednom razvoju uvesti avansno plaćanje što će olakšati poljoprivrednim proizvođačima koji hoće da idu u IPARD program.

Bogićević napominje da sve ono što predstavlja poljoprivrednu proizvodnju u tim mestima da gledaju da to i posete.

On napominje da je i Grad Beograd veliki poljoprivredni potencijal, iako se neki pitaju da li je to moguće.

- Pored sve industrije, privrednih objekata... Beograd je veliki poljoporivredni potencijal sa oko 50.000 poljoprivrednih gazdinstava. To je veoma značajno i veliko. Velika proizvodnja se odvija na teritoriji Grada Beograda. Uz subvencije koje imamo mi kao Republika, tu je i Sekretarijat za privredu Grada Beograda, koji sa svojim subvencijama daje mogućnost poljoprivrednicima sa teritorije Beograda da konkurišu i za gradske subvencije, pored ovih republičkih. Imaju veoma dobre mere i usove, i to je svake godine sve bolje i bolje.

Bogićević je rekao da se kreće i u obilazak opština u Beogradu da pruže podršku poljoprivrednim proizvođačima.

- Imamo 17 opština u Beogradu, a 13 je poljoprivredno i tu ćemo baciti akcenat da im pomognemo koliko možemo - rekao je Bogićević.

#Aleksandar Bogićević

#Poljoprivreda