AKTUELNO

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić veruje da će ovogodišnja letnja sezona biti značajno bolja.

- Turistički sektor i saobraćaj su najviše propatili zbog korone. Prestali smo da radimo, poslednjih nekoliko meseci se po malo radi, trudimo se da opstanemo. Informacije iz Evrope i sa destinacija koje su zanimljive našim turistima bude nadu, to je neko svetlo na kraju tunela - istakao je Seničić.

Kako kaže, veruje da će Grčka otvoriti granice.

- Postoji najava i da će Turska ukinuti tokom sezone PCR. Inicijative za priznavanje sertifikata o vakcinaciji su poslate na sve destinacije koje su nama zanimljive Tursku, Egipat, Kipar, Tunis, Bugarsku... Očekujem da imamo značajno bolju sezonu. Goru od prošle ne možemo ni da zamislimo - naveo je Seničić,

On je istakao da prednost treba dati zdravlju, ali da će pandemija početi da jenjava sa procesom vakcinacije.

- Ajde da budemo pozitivni, ovog leta ćemo na more - dodao je Seničić.

Zdravlje je prioritet

Vaskularni hirurg dr Dario Jocić napominje da proces vakcinacije može biti ugrožen usled velikog broja zaraženih.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ti pacijenti ne mogu da se vakcinišu i to jeste problem. Uvek sebi treba postaviti pitanje šta je vrednije zdravlje ili privreda. Mora se napraviti balans. imamo povećan broj zaraženih i veliki pritisak na zdravstveni sistem i to je veliki problem jer su ljudi koji rade u crvenim zonama na izmaku snage - naveo je Jocić.

Kako je ukazao, kod kovid pacijenata koji imaju tešku i srednje tešku kliničku sliku u 40 odsto slučajeva postoji tromboza dubokih vena.

- To je ozbiljna komplikacija, životno ugrožavajuća. U jedan odsto slučajeva pacijenti imaju i arterijske tromboze - istakao je Jocić.

#Aleksandar Seničić

#Turizam