AKTUELNO

Kada je 11. marta prošle godine Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila pandemiju korona virusa svet je stao. Firme, škole, gradovi i granice su zatvarani, ali je uprkos tome do danas zaraženo više od 117 miliona ljudi, a preminulo više od 2,6 miliona.

Vakcine su donele nadu u skori kraj pandemijskog pakla, ali će spora vakcinacija u većem delu sveta verovatno značiti produžavanje agonije. U međuvremenu su se pojavili novi, zarazniji sojevi koji su dodatno otežali već tešku situaciju.

Foto: Tanjug AP/Luca Bruno

Slično je i u Evropi čiji je dobar deo godišnjicu proglašenja pandemije dočekao u novom talasu. Pojedine zemlje oprezno popuštaju mere, ali većina i dalje grca u zdravstenoj krizi.

Mere sve strože, bolnice pune

Prošle nedelje je u Evropi zabeleženo više od milion novih slučajeva korona virusa, što je porast od devet odsto u odnosu na sedmicu ranije i preokret koji je okončao šestonedeljni pad. Skok slučajeva bio je posebno primetan u centralnom i istočnom delu kontinenta, ali su i neke zapadnoevropske zemlje zabeležile rast broja zaraženih.

U Nemačkoj je u četvrtak broj novozaraženih bio najveći u odnosu na proteklih pet nedelja. U jednom danu prijavljeno je 14.356 novih slučajeva, što je skoro 2.500 više nego pre nedelju dana i najveći je dnevni porast od 4. februara.

Nemačka vlada je odlučila da produži lokdaun, ali da istovremeno postepeno popušta neke mere. Tako širom zemlje sada knjižare, cvećare i škole vožnje ponovo dočekuju kupce i klijente.

Pojedine oblasti u Austriji su potpuno izlovane i pod karantinom, zbog, kako su naveli, stvaranja korona klastera. Vlasti su odlučile da zbog teške epidemiološke situacije od utorka zatvore opštinu Hermagor u pokrajini Koruška, a nešto ranije je zatvorena i opština Tirol. Hermagor je proteklih nedelja imao veoma visok broj novozaraženih, a vlasti su ustanovile da je britanski soj veoma rasprostranjen, čak u 80 odsto slučajeva.U sredu u Italiji od kovida je preminulo 376 ljudi, novozaraženih je bilo više od 22.000, a na odeljenjima intenzivne nege zabeleženo je rekordnih novih 278 pacijenata u teškom stanju. Gradonacelnik Napulja Luiđi de Mađistris rekao je da su gradske bolnice prepune kovid-pacijenata.

Foto: Tanjug AP/Luca Bruno

Vladin naučno-tehnički komitet predlaže pooštravanje mera u svim delovima Italija, još se ne isključuje totalno zatvaranje, a premijer Mario Dragi pozvao je sve "da ne gube vreme i poštuju dogovorene mere".

U grčkoj prestonici Atini krajem prošlog meseca je bilo popunjeno 90 odsto kreveta na odeljenjima za intenzivnu negu. Iako je optimistična u pogledu vakcinacije, vlada je u ponedeljak odlučila da produži zabranu dolaska vazdušnim, kopnenim i morskim putem, putnicima iz okolnih zemalja, a to pravilo važi i za putnike iz zemalja trećeg sveta. Prošle nedelje, Grčka je pooštrila mere na graničnim prelazima Evzoni i Kakaviji na severu zemlje, prema Severnoj Makedoniji, odnosno Albaniji.

Francuska vlada je upozorila zdravstvene radnike da će možda vakcinacija za njih biti zakonski obavezujuća, nakon što je premijer Žan Kasteks otkrio da je svega 40 odsto medicinara vakcinisano. Na severu zemlje tokom vikenda bila je na snazi nova blokada, a nove mere trajaće četiri nedelje kako bi se suzbilo širenje britanskog soja, koji je posebno raširen u regionu Pa-de-Kale.

Foto: Pixabay.com

U Finskoj su u ponedeljak uvedene nove restrikcije, uključujući zatvaranje barova i restorana. Iste mere uvedene su u Mađarskoj koja se suočava sa novim talasom pandemije. Škole, kao i većina prodavnica i firmi su zatvorene.

Kritično i u regionu

Države regiona u već neko vreme beleže skok broja novozaraženih, što se uglavnom pripisuje opuštanju građana, nepoštovanju epidemioloških mera i mutacijama virusa, čiji su novi sojevi, tvrde stručnjaci, zarazniji a neki sa sobom nose i težu kliničku sliku pacijenata.U sredu je došlo do naglog skoka u većini susednih zemalja. Broj novozaraženih u Hrvatskoj se u jednom danu više nego udvostručio, pa je tako u utorak registrovan 491 slučaj, a u sredu 962.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U Severnoj Makedoniji je od srede na snazi noćni policijski čas, a uveden je jer širenje zaraze ugrožava zdravstveni sistem zemlje. Prema najnovijim podacima u Makedoniji je svega 290 praznih bolničkih kreveta.Zbog porasta broja novoinficiranih glavni grad Bugarske Sofija ponovo pooštrava antiepidemijske mere. Deca od pet do 12 godina ponovo će imati onlajn nastavu u periodu od dve nedelje, a ugostiteljski objekti, hoteli i igraonice radiće skraćeno do 22 časa.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Crnoj Gori je od četvrtka uvedena mera zaključavanja 11 gradova i opština, iako je predsednik Milo Đukanović tražio zaključavanje čitave zemlje da bi se sačuvalo zdravlje ljudi.Crna Gora, koja je poslednjih meseci među evropskim i svetskim šampionima crnih korona-statistika, od Evropske unije i NATO zatražila je hitnu pomoć u zdravstvenim radnicima, koji bi im pomogli u borbi protiv korone i spasili zdravstvo od pucanja.

Svetlo na kraju tunela

Sa druge strane, prozor u postpandemijsku stvarnost pruža Velika Britanija, evropski lider u vakcinaciji. Zemlja koja je dala oko 35 doza vakcina na 100 stanovnika (poređenja radi, taj broj u Nemačkoj je 8,7), vratila je ove nedelje đake u školske klupe posle dva meseca onlajn nastave.Premijer Boris Džonson je izjavio da nastoji da zemlju “približi osećanju normalnosti”, a njegov cilj podupiru i statistički podaci - u Britaniji je za mesec dana broj smrtnih slučajeva pao za 81 odsto.

Iskorak ka postpandemijskom životu napravio je i Izrael, svetski lider u vakcinaciji. Nakon što je vakcinisano 40 odsto stanovništva, mere su popuštene. Građani Izraela ponovo su od prošlog vikenda sedili u kafićima, na terasama, a barovi i restorani otvoreni su za lica koja imaju takozvani “zeleni pasoš”, što je dozvola koja se izdaje samo onima koji su primili obe doze vakcine.

#koronavirus