AKTUELNO

Sinoć je osam ugostiteljskih objekata radilo uprkos zabrani rada, a najveći broj gostiju zatečen je u lokalu na Dorćolu, navodi zamenik šefa komunalne milicije Beograda Darko Dujović.

Dujović je naveo da su lokali ispražnjeni, a da su vlasnici i gosti dobili prekršajne prijave.

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

Sinoć od 21.00 čas je bilo predviđeno da svi ugostiteljski objekti budu zatvoreni i da se ne otvaraju do ponedeljka. Međutim, sinoć smo u osam ugostiteljskih objekata zatekli narušavanje epidemioloških mera. Pretpostavljamo da je do toga možda došlo zbog zaključavanja ugostiteljskih objekata i prekida rada za vikend, pa su možda ugostitelji hteli da na taj način nadomeste malo neki svoj pazar, profit, a da se posetioci, možda malo duže zabavljaju - objašnjava Dujović.

Navodi da je komunalna milicija uz asistenciju policije zatekla u jednom lokalu na Dorćolu 82 osobe i naredila gostima da napuste objekat.

Foto: Komunalna milicija

Na Dorćolu u jednom lokalu zatekli smo 82 lica u zatvorenom prostoru, niko od njih nije nosio masku, nisu se pridržavali epidemioloških mera i nisu držali propisanu distancu. Lokal je ispražnjen, a protiv svih će biti izrečene prekršajne prijave odnosno prekršajni nalozi za nepoštovanje mera, kako gostima tako i vlasniku, odnosno direktoru ugostiteljskog objekta, tako i pravnom licu na koje je registrovan objekat - priča Dujović.

Dodaje da su prijavu dobili od građana. Dalje navodi da na preostalih sedam mesta nije bilo toliko ljudi, ali kako kaže, i u njima su kršene epidemiološke mere.

Gosti nisu nosili maske, nije se poštovala distanca. Svi lokali su zatvoreni i protiv svih je podneta odgovarajuća prekršajna prijava - objašnjava Dujović.

Foto: Komunalana milicija

Na pitanje kako je moguće da na dnevnom nivou imamo više od 4.500 zaraženih, a da se održavaju koncerti navodi da su "takva okupljanja u najmanju ruku neozbiljna i da nije normalno da se neko pod okriljem kulturno-umetničke manifestacije tako ponaša".

Objašnjava da su Članom 10 uredbe Vlade dozvoljene kulturno-umetničke manifestacije u zatvorenom prostoru sa najviše 500 ljudi, tako da svako drugo mesto za sedenje bude slobodno i uz obavezno nošenje zaštitnih maski posetilaca, kao i zaposlenih koji učestvuju u organizaciji događaja.

On dodaje da je najbitnije da se podigne svest organizatora jer se "ovakvim manipulisanjem otežava sprovođenje mera".