AKTUELNO

Zdravstveno osiguranje nije uvek obavezno u inostranstvu, ali je bolje imati ga, u suprotnom lečenje će vas skupo koštati.

Vreme letnjih odmora je počelo i osim što ljudi razmlišljaju gde će na odmor, jedna od stavki je svakako i zdravstveno putno osiguranje, koje je obavezno skoro u svim stranim zemljama. Nije se lako odlučiti čije osiguranje uzeti, u moru osiguravajućih kuća, pa se građani najčešće opredeljuju za najjeftinije, ne razmišljajući o tome šta to osiguranje pokriva.

Foto: Pixabay.com

U svakoj kompaniji su različiti uslovi osiguranja, a ono što većina ne pokriva su povrede zadobijene na raftingu, opekotine od sunca ili ujedi nekih insekata.

Opekotina od sunca, osim ako nije opasna po život, povreda na raftingu, ambulatno ispiranje ušiju koje nisu pod upalom, sunčanice bez komplikacija, ali i ujedi insekata koji ne ugrožavaju život, dijagnoze su i povrede čije lečenje najčešće nije pokriveno putnim zdravstvenim osiguranjem.

Ove polise, koje koštaju uglavnom do jednog evra po danu boravka u inostranstvu, služe da nam pokriju nepredviđene troškove lečenja, i to do sume od nekoliko desetina hiljada evra.

Foto: YouTube screenshot

Kod svih osiguravajućih društava situacija je, u jednom, jasna: slučajevi koji se dogode namerno, krivicom samog osiguranika ili njegovim nemarom, automatski se isključuju iz osiguranja.

Foto: Pixabay.com

Tako će, na primer, gips za prelom ruke, u slučaju kada je osiguranik bio u alkoholisanom stanju, platiti on sam, iz sopstvenog džepa. Isto važi i za narkotike. Pojedine osiguravajuće kuće i definišu šta smatraju pod alkoholisanim stanjem - više od 0,3 promila alkohola u krvi.

Čuvajte se sunčanice

Neke osiguravajuće kuće pokrivaju lekarske troškove u slučaju ove dijagnoze, dok je većina smatra - pukim nemarom. I troškove namiruju isključivo u slučaju da sunčanica dovede do težih zdravstvenih posledica, poput dehidratacije.

Foto: Promo

- Isključena je obaveza osiguravajućeg društva, kada troškovi nastanu kao posledica lečenja slučajeva nastalih usled nebrige, nemara i neodgovornosti osiguranika, odnosno roditelja ili staratelja u slučaju da je osiguranik maloletno lice, poput opekotina usled prekomernog sunčanja - piše u uslovima osiguranja jedne ovdašnje osiguravajuće kuće.

Slično je i sa troškovima lečenja svih nekomplikovanih alergija, ali i "nekomplikovanih ujeda" insekata.

Foto: Pixabay.com

Iako je i saniranje uboda morskog ježa, kao jedna od čestih povreda na morskim destinacijama, bilo pod znakom pitanja kada je reč o pokriću troškova, ono je ipak pokriveno osiguranjem kod svih osiguravajućih kuća.

Problem mogu da imaju i trudnice

U posebnoj situaciji su i trudnice. Granica je postavljena na 28. nedelju trudnoće, posle koje se troškovi lečenja u inostranstvu - ne priznaju.

Pojedine osiguravajuće kuće, čak, ne pokrivaju troškove bilo kakvih lekarskih intervencija vezanih za trudnoću u slučaju kada je trudnica starija od 38 godina, bez obzira da li je u drugom ili, na primer, osmom mesecu trudnoće.

Takođe, posledice bilo kakve prirodne katastrofe, poput vulkanske erupcije, zemljotresa, proglašene epidemije, ali i posledica rata i terorizma, nije pokriveno ovim osiguranjem.

Osiguranje ne pokriva ni povrede u akva parku

Ako odete u akva park sa decom, pa se neko sllučajno povredi, osiguranje najčešće to neće prihvatiti i pokriti.Obrazloženje je da se akva park smatra adrenalinskim sportom, koji ne ulazi u putno osiguranje.

Foto: Pixabay.com

Ukoliko na letovanju planirate da se bavite jedriličarstvom, raftingom, ronjenjem, lovom, paraglajdingom, planinarenjem, planinskim i brdskim biciklizmom, skijanjem na vodi, vodenim skuterima, pa i akrobacijama na rolerima - moguće povrede nijedna osiguravajuća kuća ne pokriva redovnom polisom putnog osiguranja. Da biste se finansijski zaštitili i od ovih rizika, potrebno je naglasiti ih prilikom kupovine polise osiguranja, i na to ime uplatiti dodatnu premiju.

Znači dobro se raspitajte pre nego što uplatite polisu osiguranja, da vam se letnji odmor ne pretvori u pakao i neplanirani trošak.

#Insekt

#Letovanje

#More

#Putno osiguranje

'