AKTUELNO

Ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Nišu u ponedeljak je zatražila asistenciju vatrogasaca kako bi pacijenta teškog više od 200 kilograma, prebacila do bolnice, s obzirom na to da je zaražen koronavirusom.

Međutim, kako pišu mediji, od transporta bolesnog čoveka odustalo se u poslednji čas, posle procene da bi njegovo pomeranje bilo rizično, pa je odlučeno da ga medicinska ekipa svakodnevno obilazi kako bi dobio adekvatnu terapiju.

Ekipa Hitne pomoći stigla je na adresu pacijenta po pozivu rodbine s obzirom na to da mu se stanje, koje je posledica zaraze korona virusom, pogoršalo.

- Ustanovljeno je da je čovek suviše krupan da bi medicinska ekipa mogla da ga prebaci do saniteta, a postojala je sumnja da ni vozilo nije dovoljno veliko.

Posle konsultacija sa rukovodstvom, odlučeno je da se u pomoć pozovu vatrogasci. Nakon što su i oni obukli kovid odela, ponovo su se obreli pred kućom pacijenta, ali je ustanovljeno da ni vozilo vatrogasaca ne odgovara "gabaritu" pacijenta.

S obzirom na to da je ocenjeno da je stanje pacijenta dovoljno stabilno da hitna hospitalizacija nije neophodna, odlučeno je da se sačeka dok se ne nađe najbolji mogući način za njegov transport - navode naši sagovornici upoznati sa ovim slučajem.

Kako saznajemo, s obzirom na to da su medicinska nosila bila potpuno neadekvatna jer ne bi ni mogla da podnesu težinu pacijenta, vatrogasci su poneli šatorska krila kako bi ga izneli iz kuće.

Kako je naveo jedan od izvora za medije, laknulo im je kada su lekari rekli da ipak odustaju.

- Ljudi su zaista odahnuli, ali strahuju šta će biti ako čovek ipak bude morao u bolnicu. Takav jedan zahvat je vrlo problematičan i za njega, jer postoji rizik da padne i povredi se ali i za ljude koji ga transportuju - objašnjava izvor.

Ovo inače nije prvi put da se vatrogasci angažuju radi zbrinjavanja gojaznih Nišlija. Kako saznajemo, u ovom gradu postoji još jedna osoba koju su pripadnici vatrogasnih jedinica u više navrata transportovali do lekara.

#Nišlija

#Vatrogasci

#gojaznost

#kilaža

#koronavirus