AKTUELNO

Proleće je ove godine stiglo 20. marta u 10 sati i 37 minuta. To je 79. dan od početka godine. Istog dana na južnoj Zemljinoj poulopti počinje jesen. Proleće će trajati 94 dana, tj. do 21. juna 2021. u 5 sati i 32 minuta, kada počinje leto, objavio je Astronomski časopis.

Kada se u jednom danu smene oblaci, magla, kiša, promiče sneg i na kraju grane sunce - kao što je to bio slučaj u Srbiji u petak - malo ko ostane imun na to.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Stručnjaci, međutim, kažu da je promenljivo vreme uobičajeno pred sam početak proleća.

To je normalno za mart da se u jednom danu smene sva četiri godišnja doba. Trenutno je tako da je dovoljno hladno da umesto kiše padne taj sitan sneg koji zovu babini jarci, što je vrsta padavine - kaže Marko Čubrilo, meteorolog iz Novog Sada.

Foto: Pixabay.com

Proteklih dana je temperatura vazduha u Srbiji bila ispod proseka za ovo doba godine. Prema prognozi, sledećih pet dana jutarnja temperatura će biti oko nule, a maksimalna dnevna do devet stepeni Celzijusa, što je znatno ispod normale koja bi u najtoplijem delu dana iznosila između 12,5 i 17,3 stepena.

Foto: Pixabay.com

Da je malo toplije imali biste prolećne pljuskove i nikom to i ne bi bilo neobično, a sad je hladnije pa pada više sneg, a manje kiše - kaže Čubrilo.

Za taj sitan sneg, odnosno ledene kuglice u narodu se kaže babini jarci, po Babi Marti - koja je prema tradiciji simbol ćudljivog vremena u trećem mesecu godine. Za Babine jarce postoji i stručan naziv krupa - to je padavina koja se javlja kad je atmosfera nestabilna.

Foto: Unsplash.com

Tad imate smenu toplih i hladnih slojeva u atmosferi i negde gore počne padati sneg, pa prođe kroz sloj toplijeg vazduha, pa se malo rastopi, onda uđe u hladniji i ponovo se zaledi. Tako dobijete tu mešavinu koja nije ni sneg ni kiša ni led, ne nastaje kao grad koji nastane u letnjim olujama - objanjava on

Kakvo će vreme biti na početku proleća?

Za vikend će biti i snega nešto malo više pogotovo južnije od Save i Dunava, biće i dalje hladno, ali od nedelje ide malo od srede pogotovo. Tad idemo ka proleću, sledeći vikend idemo ka prosečnih oko 15 stepeni - navodi Čubrilo.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Dolazak proleća izaziva konfuziju od kada se datum početka ovog godišnjeg doba pomera proteklih desetak godina, a nije stalno 21. marta, kao što su mnoge prethodne generacije đaka učile u školama.

Kada astronomi kažu da je „došlo proleće", podrazumevaju da je Sunce prešlo sa južne na severnu poluloptu.

Šta znamo o martu?

Mesec u kom dolazi proleće nije imao posebno mesto samo u verovanjima Starih Slovena. Mart je dobio naziv po Marsu, koji je kod Starih Rimljana bio najveći bog i bog rata. Prema legendi bog rata bio je otac Romula, osnivača Rima, pa mu je tako pripala čast da se po njemu nazove prvi mesec u godini.