AKTUELNO

Među značajnim datumima Kalendara javnog zdravlja je 20. mart - nacionalni Dan borbe protiv raka dojke.

Sa doktorkom Anom Jovićević sa Instituta za onkologiju smo razgovarali o prevenciji ove bolesti u doba korone.

- Svake godine 4.600 žena oboli od raka dojke, 1.700 žena umre od ove bolesti u Srbiji. To je najčešće maligno oboljenje kod žena u Srbiji, kao i u svetu - navodi dr Jovićević.

Kako kaže, najbolja preventivna mera je rano otkrivanje, odnosno redovnim pregledima se trudimo da se tumori otkriju u što ranijoj fazi, jer je tada jednostavnije i uspešnije lečenje i na taj način se smanjuje smrtonost.

Foto: TV Pink Printscreen

Savetujemo ženama da najkasnije od 50. godine započnu sa redovnim mamografskim pregledima na dve godine, dok se za mlađe žene preporučuju klinički pregledi. Budući da je veliki broj ustanonova trenutno u kovid sistemu, preporučujemo ženama da obavljaju samopregled dojki koji je vrlo jednostavan

Jovićević je istakla da to zahteva nekoliko minuta, a obavlja se oko sedmog dana ciklusa, ispred ogledala u stojećem stavu, sa podignutim rukama, kako bi se videlo postoji li neka asimetrija, a potom opipavanjem dojki.

Ukoliko primete bilo kakvu promenu treba da se obrate lekaru, navela je ona i ukzala da, ipak, najveći broj promena koje žene samoe otkriju nije maligan, ali je neophodno obaviti kontrolu.

Ana Dornik iz Udruženja žena u ženu jedna je od žena koje vode borbu sa ovom opakom bolešću. Ona je da je karcinom dojke izlečiv, ako se dođe na vreme.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ja uspešno bijem svoju bitku. Definicija bolesti ne sme da definiše i vaš stil života - istakla je Ana i podvukla da treba staviti akcinat na prevenciju i podizanje svesti žena o ovoj bolesti.

Rana dijagnoza vodi ka izlečenju

Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje skoro 1.700.000 obolelih žena, dok od iste bolesti svake godine umre preko pola miliona njih. I u Srbiji je rak dojke najčešći maligni tumor u ženskoj populaciji. Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), kada je u pitanju rizik obolevanja od raka dojke, Srbija se nalazi zajedno sa većinom zemalja zapadnog Balkana u sredini navedene lestvice. U Srbiji postoji nešto niži rizik obolevanja od raka dojke. Međutim, kada je u pitanju umiranje od raka dojke, procene Međunarodne agencije za istraživanje raka iz 2018. godine pokazuju da su žene u Srbiji, odmah posle žena u Crnoj Gori, pod visokim rizikom umiranja od raka dojke u odnosu na druge osobe ženskog pola u Evropi. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Republici Srbiji je registrovano je 4304 novoobolelih i 1693 umrlih žena od raka dojke. Stopa obolevanja od raka dojke kod žena u Republici Srbiji iznosila je 65,0 na 100.000, a stopa umiranja 20,2 na 100.000 žena. Od početka sprovođenja organizovanog skrininga raka dojke do sada ovim programom i pregledom potpuno zdravih žena, koje nisu imale simptome i znake obolevanja, otkriven je karcinom dojke i patohistološki potvrđen kod 839 žena. Instituti i zavodi za javno zdravlje širom zemlje u saradnji sa predstavnicima domova zdravlja, ali i lokalnih samouprava organizuju promotivne aktivnosti kako bi uticali na to da što veći broj žena obavi preventivni pregled u cilјu ranog otkrivanja raka dojke. Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti stvara se mogućnost za njegovo efikasno lečenje. Pravovremenom primenom odgovarajuće savremene terapije i daljim kontinuiranim tretmanom, moguće je očuvati zdravlje i značajno unaprediti kvalitet života obolelih žena.

Autor: S.M.

#Rak dojke