AKTUELNO

Država će svim nezaposlenima u junu isplatiti jednokratnu pomoć od 60 evra u okviru trećeg paketa pomoći privredi i građanima u ukupnom iznosu od oko dve milijarde evra.

Ministar finansija Siniša Mali dodao je i da će uz novčanu pomoć od po 30 evra u maju i novembru, svi nezaposleni od države ukupno dobiti 120 evra.

- Važna vest je da se pomoć odnosi na sve nezaposlene koji su prijavljeni Nacionalnoj službi za zapošljavanje - naglasio je ministar Mali i naveo da će tačan podatak o broju građana bez radnog mesta koji će dobiti jednokratnu pomoć znati kada Vlada Srbije bude donela uredbu što će biti u narednih nedelju ili dve.

Ministar je napomenuo da je prošle godine država donosila pakete pomoći da održi zaposlenost, a sada je cilj da se onima koji nemaju posao pruži podrška i optimizam i pomogne da pokriju osnovne troškove. Mali je rekao da je to još jedan pokazatelj koliko je država jaka i koliko je odlučna da pomogne svim svojim građanima.

Napomenuo je da je počela i prijava za pomoć privrednicima i da će u naredna tri meseca biti isplaćeno 50 odsto minimalne zarade za zaposlene, od preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, a novina je, kako je rekao, što su obuhvaćena i velika preduzeća.

Ministar je dodao da će 1,55 miliona zaposlenih u naredna tri meseca dobiti 50 odsto minimalca, a da će prva isplata biti 8. aprila za sve koji se prijave do kraja ovog meseca.

Mali je rekao da je u sklopu trećeg paketa mera predviđena pomoć za auto-prevoznike kojima će narednih šest meseci biti isplaćeno 600 evra po autobusu, a ukupno je 6.125 vozila.
Takođe, biće isplaćena puna minimalna zarada zaposlenima u ugostiteljstvu, turizmu, rentakar agencijama, a predviđena je i pomoć za gradske hotele u iznosu od 150 evra po sobi i 350 evra po ležaju.

#Pomoć

#Siniša Mali