AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da ova kriza ne traje 15, već godinu dana, te je naglasio da ona nije samo zdravstvena već i ekonomska i društvena.

- Posle godinu dana nije moguće da sprečavate ljude da s edruže bez obzira što se svi trude da poštuju mere - rekao je Vesić za PInk.

- Na sednici Kriznog štaba Beograda ću tražiti da se otvore ugosteljski objekti i tržni centri, da bude otvoreno sve, ali u kontrolisanim uslovima uz striktno poštovanje mera i nastavak vakcinacije koja je ključna za izlazak iz pandemije - izjavio je Vesić.

On je izneo najnovije podatke da je do sinoć u Beogradu vakcinisano 411.434 građana odnosno 29,23 odsto ukupne punoletne populacije, a revakcinisano 237.479 odnosno 18,29 odsto punoletnog stanovništva.

Foto: TV Pink Printscreen

Vesić je ocenio da pošto je Srbija najuspešnija u Evropi po vakcinaciji, treba da kreira mere, jer je zahvaljujući predsedniku Vučiću prvi put u istoriji u prilici da nameće standarde u svetu, a ne da prepisuje neuspešne modele drugih zemalja.

- Ne postoji dilema zdravlje ili posao, moramo da nađemo način da se sačuvaju radna mesta i zdravlje ljudi. Ovo nije samo zdravstvena nego i društvena i ekonomska kriza. Moj posao je da sačuvam radna mesta, ali razumem lekare koji se na prvoj liniji fronta bore za zdravlje stanovništva - istakao je Vesić.

Kako je istakao Srbija dala više od šest milijadri evra za pomoć privredi u pandemiji.

- Zato je potrebno da se zadrže radna mesta, jer mi nismo bogata zemlja poput Nemačke da izdržimo da ništa ne radi. Ako se pridržavate svih mera ljudi će biti zaštićeni. Hajde da mogućimo da ekonomija radi, ali i da se nastavi sa vakcinacijom. Beograd je najbolji region u Srbiji po vakcinaciji, jer se mi svaki dan time bavimo - naglasio je Vesić.

On očekuje da će do 1. aprila broj vakcinisanih u Beogradu preći broj od 500.000 i 300.000 revakcinisanih što je veliki uspeh.

-Ono na čemu sam veoma ponosan je da je u populaciji od 65 do 74 godine vakcinisano 58,39 odsto građana, a to znači od je od 1.000 vakcinisano 583 građana te dobi - istakao je Vesić.

Ugostitelj Marko Vukomanović kaže da su ugostitelji već godinu dana u ''vanrednoj situaciji'', da nemaju radno vreme, da su svi zadržali radnike, a opet, kako dodaje, a dostava i nije neki prihod od koga može bilo koji ugostitelj da živi.

Foto: TV Pink Printscreen

#Goran Vesić