AKTUELNO

General pukovnik u penziji Spasoje Smiljanić, koji je u vreme NATO agresije bio komandant RV i PVO Vojske Jugoslavije kaže da je borbom od 78 dana diolomatiji omogućeno da dođe do Rezolucije 1244.

- Kako su se stvari razvijale od formiranja SRJ i od onoga šta je zapad činio da tu zemlju kompromituje i narod proglasi zločincima, ekonomski destabilizuje i faktički uništi. Prikrivene operacije iz arsenala sukoba niskog intenziteta - sankcije, proglašavenje da smo zlikovci, da smo najgori, da sve nesreće dolaze od nas. Bilo je za očekivanti da će nas napasti i oružjem ako ne uspeju diplomatskim putem da preuzmu kontrolu nad SRJ - naveo je Smiljanić za Pink.

Mnogi pitaju da li se rat mogao izbeći. Državno u rukovdstvo je pravilo brojne ustupke, dva u Rambujeu nije moglo da prihvati - da na prostor SRJ dođu strane trupe, bez kontrola Ustava i zakona SRJ, a drugi je bio da se omogući Albancima na KiM da za tri godine sprovedu referendum da li žele Srbiju ili ne. Posle toga je Amerika donela odluku o napadu.

Smiljanić je istakao da je napad pripremljen i izveden sa ogormnom vazdušnom silom.

On je naveo da su u odbrani od agresije poginula tri pilota, koji su dobili zadatak da polete.

- Svi su piloti bili odvažni i spremni da polete na zadatak. Naša pamet, naša pronicljivost i vizija su doveli do toga da spasemo RV i PVO koji su planirani da budu uništeni u prvom udaru - rekao je Smiljanić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je rekao on je 24. marta u 19:45 sati zabranio poletanje 46 migova 21jer sam iskustvo shvatio da taj avion nema nikakve šanse u susretu sa NATO lovcima.

- Sačuvano je 50 ljudi. Šta bi bilo sa našom odbranom zemlje da je oboreno 46 aviona? Ne bi bilo odbrane ni Kosova, ni Srbije da je sistem PVO i RV uništen. Tom borbom od 78 dana je omogućeno diplomatiji da dođe do Rezolucije 1244 - istakao je on.

#NATO

#Spasoje Smiljanić