AKTUELNO

Nakon što je glumica Danijela Štajnfeld (37) prošlog petka u policiji priznala da ju je 2012. silovao kolega Branislav Lečić (66), posle čega je napustila Srbiju i pokušala da se ubije, mnogi su se zapitali zašto joj je trebalo devet godina da prijavi zločin.

Stručnjaci za Kurir objašnjavaju da žrtve seksulanog zlostavljanja preživljavaju veliku traumu, posle koje je teško oporaviti se. Kako kažu one osećaju stid, strah i šok.

Socijalni psiholog Vesna Tomić kaže za Kurir da je silovanje ozbiljan stres za organizam.

- Osoba koja je silovana trpi fiziološke, fizičke i duhovne posledice. To je veliki unutrašnji šok i jeza za organizam. Mora potražiti psilološku pomoć, jer mora sebe da vrati u realnost - objašnjava Tomićeva i dodaje: - Silovanje i seksualno zlostavljanje se ne prijavljuje, jer se to kod nas smatra sramnim činom. Postoji i strah od osude društva, jer se na neki način preispituje da li je žrtva zaista silovana. Žrtve koje ranije nisu prijavile silovanje, već su čekale da prođe neko vreme, bile su u stadijumu blokade.

Istog mišljenja je i psiholog Filip Milenović koji ističe da žrtve prolaze kroz turbulenciju i strah.

- Glumici je trebala velika hrabrost da se u njoj "skupi" svih ovih godina da bi priznala šta je učinjeno. Sam čin silovanja u žrtvi može da stvori nove strahove i fobije, depresiju i pojačanu anksioznost, strah od mesta na kome se silovanje desilo, pa može da ide sve do straha intimnosti, čak i gađenja - kaže Milenović i dodaje da u konkretnom slučaju dodatni pritisak žrtvi stvara to što su oboje poznate ličnosti.

Podsetimo, Danijela Štajnfeld je ispričala da ju je stariji kolega psihički, fizički, emotivno i seksualno mučio, kao i da mu je ona govorila "ne" sve dok je mogla. - Nisam mislila da ikad to može da se desi meni, posebno ne od strane čoveka kojem sam verovala. On je za mene bio autoritet. Zato što je stariji od mene i na višoj poziciji, ponašao se kao da ima pravo nad mojim telom - ispričala je glumica.

#Branislav Lečić

#Danijela Štajnfeld