AKTUELNO

Poslednji talas epidemije koronavirusa u našoj zemlji više pogađa decu posebno od kada se širi britanski soj koji je i zarazniji rekla je rukovodilac Dečije klinike KBC "Dr Dragiša Mišović" doktorka Olivera Ostojić.

Poslednji talas koronavirusa u našoj zemlji više pogađa i decu koja su do sada bila su bila najača karika, rekla je doktorka Ostojić.

- Kako raste broj obolelih, posebno od kada se širi britanski soj koji je zarazniji, raste i broj obolele dece - rekla je doktorka Ostojić.

U Dečijoj klinici KBC "Dr Dragiša Mišović" od jutros su imali prijem 17 dece sa desetak pratilaca, što je nešto manje nego za vikend koji je i inače mirniji, ali i u odnosu na prethodnu nedelju.

Foto: Beta/Dragan Gojić

- Deca su stabilno i nisu na kiseoničkoj terapiji. Poslednjih nedelja veći je broj obolele dece nego pre mesec dana - istakla je doktorka.

Oko polovina dece na lečenju su iz Beograda dok je polovina iz drugih delova Srbije. Kada je reč o starosnoj strukturi i ona je raznolika.

- Imamo od beba koje su na opservaciji jer su im majke bile pozitivne do dece od 17 godina. Upravo kod tih starijih tinejdžera je i najteža klinička slika jer često, kao i odrasli, imaju obostranu upalu pluća. Ipak, oni odlično reaguju na terapiju - istakla je rukovodilac Dečije klinike KBC "Dr Dragiša Mišović".

Prema rečima doktorke Ostojić bilo je dosta dece sa hroničnim bolestima ali nije primećeno da oni imaju težu kliničku sliku. Kod najmlađe dece je najmanja transmisija virusa.

- Vrtići su mesta koja deluju najsigurnija i retka je transmisija jer ta deca virus ako dobiju obično ga donose iz kuće - rekla je doktorka Ostojić.

Kda je reč o starijoj deci doktorka kaže da se u ovom trenutku treba primiriti, bez treninga i drugih vannastavnih aktivnosti.

- Mi smo na kraju sezone respiratornih infekcija, ali kreću alergije. Razlike nema veće između korone i drugih respiratornih infekcija dok kod alergija najčešće nema temperatura - objasnila je doktorka Ostojić.

U Dečijoj klinici KBC "Dr Dragiša Mišović" od početka epidemije bilo je preko 750 prijema dece i više od 1.500 ambulantnih pregleda.

#deca

#dr Otojić