AKTUELNO

Podizanja starosne granice za penziju neće biti, a u predlogu izmena Zakona o penzijskom i invalidskom sistemu, koji je na javnoj raspravi do 2. aprila ostaje ranija odredba da se radno mesto napušta sa navršenih 65 godina života.

Tako da spekulacije o mogućem pomeranju starosnog uslova naviše zbog neodrživosti penzijskog sistema u ovom trenutku nisu došle na dnevni red.

Foto: Pixabay.com

Nema, međutim, ni najave da bi se mogli ukinuti penali za prevremeno penzionisanje onih koji su otišli pre 65. godine u penziju, niti mogućnosti da ove kazne budu samo privremene.

Pravo na ukidanje penala za odlazak u penziju pre isšunjenog starosnog uslova ima oko 7.000 radnika koji su protivno svojoj volji morali da se penzionišu zbog toga što su im firme otišle u stečaj ili u restrukturiranje, a oni su do penzije imali još dve, odnosno pet godina.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

To su zaposleni koji su prihvatili program Vlade Srbije za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturiranja i pripreme za privatizaciju, ali su zbog izmena zakona iz 2014. godine, umesto starosne, ostvarili pravo na prevremenu starosnu penziju sa trajnim umanjenjem iznosa ove penzije.