AKTUELNO

Da bi se virusi pojavili na zemlji, potrebno je da bude oblačan dan, niža temperatura i, pre svega, da nema UV zračenja.

Sunce je od marta četiri puta smanjivalo svoju snagu, a kod nas je u istom periodu četiri puta zabeleženo povećanje broja novoobolelih, kaže za Pink mr Milan Stevančević, osnivač heliocentrične meteorologije i bivši član studijske grupe Međunarodnog konsultativnog komiteta specijalizovane agencije UN.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ako pogledamo trend u svetu koji je počeo 9. februara i ako je on zabeležen u svim zemljama sveta, onda znači da je glavni sezonski parametar koji određuje povećanje broja obolelih – Sunce! Drugog globalnog izvora nemamo – kaže Stevančević.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da, kada Sunce poveća svoju aktivnost, tada pada broj zaraženih, i obrnuto.

- Ako pogledamo kada se javio kineski virus, UV zračenje je bilo samo 4,5 jedinice, što je istorijski minimum. Kada se javio engleski virus, UV zračenje je bilo na 4,7 jedinica. Sada se zračenje povećava i posle 2. aprila očekuje se da broj zaraženih počne da opada – kaže Stevančević.

Podseća da je snaga UV zračenja podeljena na klase (A, B, C, M i X, kao najekstremnija jačina). Po nekim anketama, kako kaže Stevančević, ispada da Sunce daje vakcinu za sve viruse preko zime.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ko se sunčao, teško može da oboli. Oni koji su dobili koronu, ne znaju kako su se zarazili, ali su je dobili jer prošlog leta nisu bili na suncu – kaže Stevančević za “Novo jutro”.

#Sunce

#koronavirus

#mr Milan Stevančević