AKTUELNO

Revnosno i svakodnevno pratimo broj zaraženih od kovida 19, s nestrpljenjem čekamo da čujemo da li ćemo moći da idemo u Grčku i pod kojim uslovima, da li deca prelaze na onlajn nastavu, ali nekako, ipak, svi najviše pričaju o tome hoće li se i kada otvoriti kafići.

Pitali smo Lea Ivaniševića, psihologa, zašto je to tako i zašto ljude to najviše zanima?

"Na prvi pogled, bili bismo skloni da osudimo činjenicu da ljude više zanima rad kafića nego broj obolelih, novosti oko otvaranja granica ili onlajn nastave. No, pokušajmo da sagledamo malo širi kontekst. Već godinu dana živimo u jednom stanju opšte napetosti i fokusiranosti na opstanak i preživljavanje. U krizi je preporučljivo da se izgrade rutine i da se fokus stavi na ono što možemo da kontrolišemo, jer kontrola nam vraća osećaj sigurnosti", kaže naš sagovornik.

Pojedinac nema osećaj kontrole nad brojem obolelih, nema osećaj kontrole nad odlukama kriznog štaba i nema osećaj kontrole nad situacijom.

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

"Zbog toga, pojedinac bira da se fokusira na ono nad čim ima kontrolu, a to je na koji način će da provede dan. Realno, informacija o tome da li kafići rade jeste nešto što mnogima od nas utiče na planove", objašnjava Leo Ivanišević

Deluje pomalo nepromišljeno i neodgovorno to što, uprkos svim apelima da se smanje kontakti, ljudi i dalje žele da se sastaju i posećuju kafiće.

"Sa druge strane, deluje i potpuno prirodno - društvena smo bića i želimo da se povezujemo. Online komunikacija ne može da zameni pravi ljudski kontakt, a vakcinacija koja nam je obećana kao spas ipak ne može "kao rukom" da odnese virus. Pritom, oprečne poruke i nedosledno ponašanje na svim nivoima urušilo je poverenje građana na koje se stalno svaljuje odgovornost", kaže Leo Ivanišević

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

Nakon godinu dana psihičke torture, svi mi samo želimo da organizujemo svoje živote tako da što više podsećaju na neku normalnost i sigurnost.

"Ne možemo kriviti sebe zbog toga. Ono što možemo je da pokušamo da budemo fleksibilni, primenimo mere zaštite koje su nam dostupne i nadamo se najboljem", kaže naš sagovornik.

#kafići

#krizni štab