AKTUELNO

Paket od tri propisana zakona o istopolnim zajednicama, rodnoj ravnopravnosti i zabrani diskriminacije, na korak je do slanja u Skupštinu. U javnosti su, međutim, ovi propisi naišli na kritike. Profesor doktor Jovan Janjić kaže je sporna neustavnost ovih propisa, a smatra i da nema potrebe za donošenjem ovih zakona po hitnom postupku.

Janjić je gostujući na TV Vesti rekao i kako smatra da se sva ova pitanja moju rešiti drugim zakonima, kao i da nema potrebe, kako je rekao, za istopolnim brakovima.

Foto: TV Vesti

Sporna je njihova neustavnost. Nema potrebe za donošenjem ovih zakona, a pogotovu ne po hitnom postupku. Insistiranje na donošenju takvog zakona, po meni je, usuđujem se reći, vid nasilja nad pravnim poredkom ove zemlje. Nema potrebe, a samim tim on je i protiv Ustava, jer se njime izigrava član 62 koji govori o braku kao zajednici muškarca i žene - priča Janjić i dodaje:

Foto: TV Vesti

Sva ta pitanja koja se pominju mogu se rešiti drugim zakonima. Dakle, nema potrebe da se donosi zakon o istopolnim brakovima, iz mnogo razloga. Ugrožavaju se tradicionalne vrednosti. Ne možemo mi tek tako menjati Ustav i neverovatno je da ti ljudi na svaki način pokušavaju da izdejstvuju da se ovakav zakon donese i to po hitnom postupku. Najbolje je odustati od svega ovoga i sačekati. Na ovaj način na koji se to predlaže, to je prosto nemoguće - izjavio je Janjić u autorskoj emisiji Dušice Spasić na TV Vesti.

Foto: TV Vesti

Janjić je podsetio i da je SPC dala saopštenje povodom ove teme, a dodao je i kako je brak između muškarca i žene temelj svakog društva.

SPC dala je saopštenje jedino koje je mogla, da se ovaj nacrt zakona, u velikom broju slučajeva, protivan našoj crkvi. Ako hoćemo da idemo i izvan pravnog pitanja, brak je najstarija stvar. Na braku se temelji ovo društvo i svako društvo, brak i porodica su temelji društva. Ako mi idemo za nekim drugim rešenjem, gde se potire ta ustanova braka, samim tim se ugrožavaju tradicionalne vrednosti i porodice i društva - smatra Janjić.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!