AKTUELNO

Postoji nekoliko načina uklanjanje korova!

Milan Senić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju u Srbiji ima 30 biljnih vrsta čiji polen ima alegrena svojstva i smatra se da od njih oko pet ima jako izražen alergeni potencijal, kao što je breza, trava, ambrozija , pelen i leska.

- U našim klimatskim uslovima pojava aeroalergenog polena je rana, već od februara meseca i sezona je duga - traje do oktobra meseca - naveo je Senić i objasnio da je za prvi deo sezone, koja traje do maja, karateristična pojava polena drvenastih biljaka.

Kako je naveo, 70 odsto biljaka koje imaju izraženi alergeni potencijal cveta upravo sada.

Senić je dodao da nakon drvenastih biljaka, u drugom delu sezone cevta trava, a potom u trećem od avgusta do oktobra cvetaju korovu, od kojih je najopasnija ambrozija.

Foto: TV Vesti Printscreen

To je period koji se karakteriše vrlo visokim koncentracijama polena u vazduhu i višednevnim visokim koncentracijama koji može da uzorkuje velike probleme ljudima koji su alergični na polen

Govoreći o uklanjanju korova, on je rekao da ih treba suzbiti pre cvetanja.

- Za korove postoji niz mera za uklanjanje. Kada su u pitanju manje površine u baštama primenjuje se čupanje i košenje, a na poljoprivrednim površinama herbicidi. Na neuređenim javnim površinama se primenjuje i hemijski tretman - naveo je Senić.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!

#Alergija

#korova