AKTUELNO

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić čestitao je danas svim studentima Dan studenata, koji se obeležava 4. aprila u znak sećanja na velike demonstracije koje su beogradski studenti organizovali na taj dan 1936. godine zbog narastajućeg fašizma u Evropi.

Tada je tokom protesta ubijen student prava Žarko Marinović.

- I tada i sada studenti su bili pokretači napretka i nosioci ideja koje menjaju svet. U vreme pandemije virusa korona, studenti su pokazali i veliki stepen solidarnosti i odgovornosti, pomažući starijim sugrađanima u vreme vanrednog stanja i poštujući sve epidemiološke mere u studentskim domovima i na fakultetima. Studentski domovi i fakulteti nisu mesto transmisije virusa. Zbog toga želim da se zahvalim studentima i njihovim profesorima, kao i vanastavnom osoblju - rekao je ministar.

On je istakao da je jedan od ciljeva Vlade Srbije i resornog ministarstva da Srbija bude zemlja kvalitetnog obrazovanja koje je dostupno za sve, zbog čega se nastavlja ulaganje u sve nivoe obrazovanja i radi na usklađivanju zakonske regulative sa evropskim standardima.

- Ovom prilikom čestitam svim studentima njihov dan uz poruku da nastave da ulažu u sebe i svoje znanje, jer je znanje najveći pokretač napretka. Naša je misija je da svim studentima omogućimo studiranje po najvišim standardima - poručio je ministar.

On je naveo i da je u toku javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, kao i o Nacrtu zakona o studentskom organizovanju, koji u centar stavlja studenta a kojim se po prvi put u Srbiji uređuje položaj i finansiranja studentskih organizacija i definiše način i postupak izbora za Studentski parlament.

#Branko Ružić