AKTUELNO

Manastir Dečani našao se na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021. godinu. Kako je ocenjeno iz organizaije Europa nostra manastir Visoki Dečani je jedini spomenik u Evropi koji se 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom.

Istoričar Dejan Ristić kaže da je to opšte poznato i podseća da je Unesco još 2006. godine stavio Visoke Dečane kao jedini lokalitet u Evropi na listu ugroženog kulturnog svetskog nasleđa.

- Bila su četiri napada od 1999. godine, oružanih, terorističkih...da nema Kfora manastir bi verovatno bio potpuno uništen i devastiran. Radi se ozbiljno ataku na naše kulturno nasleđe i dobro je da jedna renomirana ugledana međunarodna evropska organizacija koja se bavi zaštitom kulturnog nasleđa prepoznala Dečane kao jedan od najugroženijih lokaliteta u Evropi. To govori da je stanje kritično i da se mora reagovati na svaki mogući način - istakao je Ristić.

Foto: TV Vesti Printscreen

On je precizirao da se to odnosi i na pravnu zaštitu, ali i fizičko - tehničku.

- Ovo je potez u dobrom smeru za nas. Još jedna značajna međunarodna organizacija propoznaje taj narativ privremenih vlasti u Prištini da narušavaju naše nalseđe na KiM i da mu menjaju identitesku karakteristiku - dodao je Ristić.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!

#Manastir

#Visoki Dečani