AKTUELNO

Istog datuma 1997, 1999. i 2002. godine život su izgubili Radovan Stojčić Badža, Slavko Ćuruvija i Vlajko Stojiljković.

U razmaku od samo pet godina, tri značajna čoveka za srpsku javnost preminula su 11. aprila. Osim crnog datuma, zajedničko im je i to što niko od njih nije umro prirodnom smrću.

Baš na taj dan 1997. u Beogradu, ubijen je zamenik ministra unutrašnjih poslova Srbije, general-pukovnik Radovan Stojčić Badža. On je ubijen u noći između 10. i 11. aprila, pred očima svog sina Vojislava (32), u prepunom restoranu „Mama mija”. Ubica je ispalio sedam hitaca ka Stojčiću, od kojih ga je pogodilo šest. Kako su mediji tada pisali, napadač je odmah pobegao s mesta zločina. Provukao se između gostiju, koji su polegali na pod, a onda je, pri izlasku, ispalio još tri hica u izlog restorana kako bi osigurao bekstvo. Iako je posle ovog incidenta ceo grad bio pod opsadom policije, atentator je izmakao ruci pravde. Ubistvo ni dan-danas nije rasvetljeno. Inače, Badža je bio važna politička figura i čovek od poverenja nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

Tačno dve godine posle Badžine smrti, tokom NATO bombardovanja, u Svetogorskoj ulici u Beogradu ubijen je novinar Slavko Ćuruvija, vlasnik listova „Dnevni telegraf” i „Evropljanin”. Ubistvo se dogodilo na uskršnje jutro 11. aprila 1999. godine. Za izvršenje likvidacije su pre dve godine prvostepeno osuđena četiri pripadnika tadašnjeg Resora državne bezbednosti, ukupno na 100 godina zatvora.

Apelacioni sud ukinuo je prošle godine presudu za ubistvo Ćuruvije, tako da suđenje i dalje traje.

Treća i, nadamo se, poslednja smrt u ovom mračnom kalendarskom nizu je samoubistvo bivšeg ministra unutrašnjih poslova Srbije Vlajka Stojiljkovića, optuženog za ratne zločine na Kosovu. On je 11. aprila 2002. godine uveče oko 19:10 pucao sebi u glavu iz pištolja na ulazu u zgradu Skupštine Jugoslavije. Pola sata pre kobnog događaja, Stojiljković je u zgradi parlamenta poslaniku SRS-a Filipu Stojanoviću predao rukom pisano oproštajno pismo.

Dva dana kasnije, 13. aprila, Stojiljković je preminuo u beogradskom Urgentnom centru.

Šta se još dogodilo na “crni” 11. april?

Rubrika „Dogodilo se na današnji dan” govori da je 11. aprila 1977. umro je i francuski pisac Žak Prever, i to baš na 550. godišnjicu smrti Džingis-kana, mongolskog vojskovođe i osnivača jednog od najvećih carstava na svetu. Kako je istorija zabeležila, on je prilikom pada s konja preminuo 11. aprila 1227. Da nije sve tako crno, da može biti i sivo, pokazuje podatak da je upravo tog datuma 1948. počela izgradnja novog beogradskog naselja na levoj obali Save, Novog Beograda.

#Radovan Stojčić Badža

#Slavko Ćuruvija

#Vlajko Stojiljković