AKTUELNO

Otvaranje tržnih centara najavljeno je za ponedeljak. Međutim, ova odluka Kriznog štaba o popuštanju mera ne znači da će posetioci moći da uživaju u svim sadržajima na koje su navikli.

Nakon poslednje sednice Kriznog štaba, epidemiolog dr Branislav Tiodorović je rekao da će tržni centri raditi ako se nastavi trend opadanja brojeva.

Da je vreme za otvaranje tržnih centara potvrdila je juče i premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Za ponedeljak je najavljeno otvaranje tržnih centara, nadam se da ćemo uskoro otvoriti i ugostiteljske objekte unutrašnji deo, očekujemo stabilizaciju situacije", rekla je premijerka.

Foto: Pink.rs/N. Brajović

Radno vreme tržnih centara biće do 22 sata, a naravno, maske će biti obavezne i za posetioce i za zaposlene. Ipak, kako je i najavljivano, ugostiteljski objekti unutar tržnih centara ostaće zatvoreni.

Na posebno važnom zadatku biće korona redari. Dakle, to su osobe angažovane mimo obezbeđenja, koje treba da prate (kontrolišu) dešavanje u samom objektu i ispred njega. Pravila su stroža, budući da epidemiološka situacija u Srbiji i našem glavnom gradu još uvek nije na najboljem nivou.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Koji su zadaci korona redara?

1. To je lice odgovorno za poštovanje mera nošenja lične zaštitne maske, a ukoliko objekat ima više ulaza i izlaza, više spratova i površine je veće od 500 m2 korisne površine, upravljač centra je dužan da zaposli više lica na toj poziciji.

2. Dakle, za objekte manje od 500 kvadrata korisne površine, dovoljan je jedan korona redar, koji svakako neće imati nimalo lak zadatak.

3. U slučaju da ih je više, moraju biti postavljeni na svakih 250 kvadratnih metara i moraju nositi vidljivu oznaku "korona redar".

4. Svako lice, zaposleno da obavlja taj posao, dužno je da upozori posetioce/kupce na obavezu nošenja maske prilikom ulaska u objekat i prilikom kretanja u objektu, tokom celog boravka. Dakle, njegova "kontrola" sa jednim kupcem se ne završava čim on kroči u radnju, već se mora pratiti da li osoba i kasnije nosi masku.

5. Ukoliko korona redar primeti da neko lice ne nosi masku, bez odlaganja će obavestiti to lice da napusti objekat sa upozorenjem da takvo ponašanje predstavlja prekršaj, a ukoliko to lice odbije da napusti objekat, korona redar će bez odlaganja o tome obavestiti nadležne inspekcijske službe.

#Tržni centar

#otvaranje