AKTUELNO

Britanski komitet za vakcinaciju i imunizaciju prvi put je zvanično preporučio budućim mamama da prime „Fajzerovu“ ili „Moderninu“ vakcinu

Dobra vest stiže iz Britanije, gde je prvi put zvanično preporučeno da sve trudnice u bilo kom trenutku trudnoće mogu i treba da prime vakcinu protiv koronavirusa, jer cepivo ne predstavlja rizik ni po njih, ni po plod.

Bez rizika

Ovu novu preporuku je, kako prenosi Gardijan, objavio Komitet za vakcinaciju i imunizaciju u Velikoj Britaniji (JCVI). Do sada je samo ženama s nekim već postojećim zdravstvenim komplikacijama ili u visokom riziku od zaraze kovidom 19 bilo savetovano da se imunizuju, ali sada je JCVI izdao zvaničnu preporuku da vakcine proizvođača „Fajzer“ i „Moderna“ mogu bez bojazni da prime sve žene, bez obzira na to u kojoj su fazi trudnoće, da li tek planiraju začeće ili već doje.

Foto: Unsplash.com

Za sada se trudnicama preporučuju samo vakcine proizvođača „Fajzer“ i „Moderna“, jer je na osnovu istraživanja u Americi, a u kojem je učestvovalo oko 90.000 žena u drugom stanju, utvrđeno da ova cepiva nisu opasna po njih, dok su za druge vakcine ispitivanja još u toku. JCVI je saopštio i da bi u bliskoj budućnosti novi podaci o vakcini kompanije „Astra Zeneka“ trebalo da budu dostupni, jer su ranija istraživanja ukazivala da nakon ovog cepiva kod trudnica može doći do retkog sindroma zgrušavanja krvi.

- Žene mogu da budu vakcinisane u bilo kom trenutku trudnoće, iako neke više žele da sačekaju da prođu prvi ultrazvuk ili prvi trimestar. Preporučujem svim trudnicama da, kada dobiju poziv za vakcinaciju, dođu i razgovaraju o koristima i rizicima s pouzdanim izvorom, poput porodičnog lekara, ginekologa ili babice - rekao je britanski ministar zdravlja Met Henkok, dok je doktorka Meri Ros Dejvi sa Kraljevskog koledža za babice ocenila za Gardijan da je novi savet Komiteta razuman korak, kao i da će oni biti podrška i pomoć svakoj budućoj porodilji da dobije sve informacije.

Foto: Tanjug /Strahinja Aćimović

Čuvaju i sebe i bebu

Jedan od najuglednijih srpskih ginekologa dr Mima Fazlagić kaže da su zdravstveni radnici već dobili zvaničan dopis da se vakcinacija od korone preporučuje i trudnicama.

- To je odlična vest, jer su sprovedena istraživanja koja su pokazala da određena cepiva ne predstavljaju rizik ni za buduće majke, ni za bebe. Slažem se sa ovim mišljenjem i mislim da što više trudnica treba da se imunizuje, jer će sačuvati i sebe od komplikacija izazvanih kovidom, a kojima su gravidne žene podložnije, ali će i majčinim mlekom preneti bebi antitela. Vidim da i kod nas žene to prihvataju i moja praksa pokazuje da se javlja sve više trudnica, a neke od njih će već narednih dana primiti „Fajzerovu“ vakcinu - rekla je dr Fazlagić i izrazila nadu da će i ovo pomoći da se pandemija napokon zaustavi.

Prevremeni porođaj

U opasnosti svaka peta zaražena trudnica Iako trudnicama ne preti veća opasnost od zaražavanja kovidom 19, one su mnogo podložnije komplikacijama ako obole, a podaci ukazuju da svaka peta zaražena trudnica mora prevremeno da se porodi. Na drugoj strani, istraživanja nekoliko instituta u Izraelu pokazala su da u mleku dojilja šest nedelja nakon što su primile vakcinu protiv korone ima velikih količina antitela, što samim tim predstavlja zaštitu i za novorođenče.

#Vakcina

#trudnica