AKTUELNO

U crevima dece do virus ostaje do 36 dana, a nevidljivi prenosnici najčešće su mališani od šest godina.

Sve veći broj istraživanja upućuje da se korona može preneti i putem isparenja kanalizacije.

Dodatno zabrinjava i studija koja pokazuje da korona virus u crevima kod dece može do 36 dana! Naime, 70 odsto zaražene dece nosilo je aktivni virus bez pokazivanja simptoma, što je zabrinjavalo „nevidljive prenosnike". Studija je pokazala da su u većini deca mlađa od šest godina. Potom je otkriveno da i nakon što se dete oporavi i ima antitela, crevni trakt može dugo da nosi aktivni virus, a stolica je pozitivna na virus, što može predstavljati rizik od prenosa.

Ovo je potvrdio u čuveni epidemiolog dr Erik Feigl Ding iz Vašingtona, jedan od prvih koji je upozorio javnost na rizik od pandemije korone. On je objavio da je do infekcije u tri od devet porodica došlo zbog vertikalno zajedničkih drenažnih cevi za toalet i aerosola iz cevi.

Ugledni hongkonški mikrobiolog Juen Kvok-jung pojasnio je da bi nepropisno zatvorena cev mogla dovesti do prenosa virusa, noseći zaraženi izmet u ventilacioni sistem zgrade i izduvavajući ga u kupatila ljudi.

- Kako je cevovod koji prenosi fekalije povezan sa vazdušnom cevom, velika je verovatnoća da se virus u stolici prenosi kroz vazdušni ventilator u toalet - rekao je on.

Virusološkinja dr Ana Gligić rekla je da ove studije i dalje ne postoje u Srbiji, ali da je sasvim logično zbog čega se stručnjaci iz sveta bave ovim istraživanjima.

- Odavno pričam da se ovaj virus ne prenosi samo kapljično već i putem vazduha. Zato ta opcija nije isključena. Slikovit primer vam je da neko može da se zarazi tako što krpom prođe preko, na primer, daske u toaletu, podigne se prašina iz nje, uđe u nosnu sluznicu oosbe i tako dođe do zaražavanja - objasnila je dr Gligić, dodavši da je nemoguće da svakog dana imamo veliki broj zaraženih ako se on prenosi samo kapljično, a ne i putem vazduha.