AKTUELNO

Za predstojeće praznike dolazi nam pet neradnih dana, od petka do utorka naredne sedmice, ali to ne znači da će svi građani imati slobodne dane, pa tako u tom periodu neće sve ni biti zatvoreno. Ko će sve raditi i po kom radnom vremenu za praznike?

Od petka 30. aprila do 5. maja zasigurno neće raditi državne, opštinske, gradske i republičke službe pa će sve šalterske i papirološke obaveze građana morati da sačekaju iduću sredu. Slično važi i za pošte i banke, s tim da će raditi retki dežurni objekti. Uskršnji i prvomajski praznici su neradni i za pošte i za banke osim onih u tržnim centrima.

Đaci su od petka, 30. aprila na raspustu deset dana, a roditelji koji budu radili moraće da vode računa i o tome što vrtići neće raditi pet dana, pa treba da organizuju čuvanje mališana.

Gradski prevoz u svim gradovima će i dalje saobraćati, ali po redukovanom rasporedu. Tako će građani moći da koriste ovaj vid prevoza po subotnjem ili nedeljnom redu vožnje svih pet neradnih dana.

Ipak, pravi i jedini neradni dan će biti u nedelju 2. maja, odnosno za pravoslavni Uskrs kada gotovo ništa neće raditi u Srbiji. Mnogi neće biti u mogućnosti da spoje više neradnih dana u manji odmor. Trgovci, ugostitelji, policajci, vozači gradskog prevoza kao i većina novinara radiće skoro pa po uobičajenom rasporedu i imaće tek jedan ili dva slobodna dana.

U petak će većina prodavnica raditi po skraćenom radnom vremenu do 18 sati. U subotu, 1. maja, većina prodavnica i supermarketa će raditi normalno, dok u nedelju, na Uskrs radiće samo prodavnice velikih trgovinskih lanaca u turističkim mestima kao i u nekim delovima Vojvodine. Izuzetak jeste trgovinski lanac "Lidl" pa njihovi supermarketi neće raditi ni u subotu ni u nedelju.

Tržni centri

Tržni centir će mahom raditi po skraćenom radnom vremenu u petak 30. aprila kada će im vrata biti otvorena za kupce od 10 do 18 sati. U subotu će raditi uobičajeno, dok će većina šoping centara biti zatvorena u nedelju, 2. maja. Na stari režim rada svi se vraćaju već od ponedeljka, 3. maja.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Nikola Anđić

Pijace rade svim danima normalno, osim u nedelju, na Uskrs, kada će raditi samo dežurne pijace i to skraćeno. Zelene pijace koje će u Beogradu "dežurati" na Uskrs su: "Zemun", "Banovo brdo", "Bele vode" i "Dušanovac", koje će raditi od 6.00 do 13.00 sati.

Banke

Banke će biti zatvorene od petka do srede, a jedini izuzetak su one koje posluju u tržnim centrima pa će i njihovo radno vreme biti sinhronizovati sa radnim vremenom šoping molova.

Pošte

Tokom predstojećih praznika pošte u Srbiji mahom neće raditi, međutim pojedine će ostati dežurne i biće otvorene za građane i tokom neradnih dana. Svih dana praznika Glavna pošta u Takovskoj u Beogradu, radiće uobičajeno - non-stop, kao i pošte na graničnim i administrativnim prelazima, osim pošte na Gradini (7.30-18.30) i Čukarki (7-18.30). U Beogradu, dežuraće i pošta u Savskoj od 8 do 15 sati svakog dana.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Škole

Svi đaci, i srednjoškolci i osnovci su na mnini raspustu od petka 30. aprila do ponedeljka 10. maja kada se vraćaju u klupe.

Vrtići

Svi vrtići, državni i privatni, neće raditi od petka do utorka, dakle mališani se vraćaju u obdaništa tek u sredu 5. maja.

Gradski prevoz

Gradski prevoz će funkcionisati pet dana po redukovanom redu vožnje, kako u Beogradu, tako i u drugim gradovima. U Beogradu će nedeljni red vožnje važiti petak, subota i nedelja, a subotnji red vožnje u ponedeljak i utorak.