AKTUELNO

Farbanje vaskršnjih jaja je jedan od najstarijih hrišćanskih običaja. Svake godine postavljamo isto pitanje: Kada se farbaju jaja?

U nekim krajevima juga Srbije domaćice prvo jaje, čuvarkuću, farbaju u četvrtak u ranu zoru čim sunce svane, dok se ostala jaja farbaju petkom, mada ima i onih koji veruju da na Veliki petak ne valja ništa raditi pa se običajima prepuštaju u subotu dan uoči Uskrsa. Na pitanje “kada se farbaju jaja” odgovaraju etnolozi.

Etnolozi kažu da ne možetre pogrešiti. Ne možete mnogo pogrešiti jer etnolog i antropolog Vesna Marjanović kaže da se jaja mogu farbati od Velikog četvrtka do Velike subote.

Crkva je prihvatila bojenje jaja još u 12. veku a kod nas ta praksa se javlja u 16. veku.

Jaja bojena crvenom bojom su starijeg porekla nego ova današnja šarena i prema arheološkim izvorima, pominju se u zagrobnim kultovima kod starih evropskih naroda još od 4. veka nove ere.

Foto: Pixabay.com

Postoje različiti nazivi za prvo obojeno jaje u kući. Ovo su neka od njih u zavisnosti gde se živi:

čuvar, čuvara, čuvarkuća, čuvarak (Vojvodina),

krstaš (Peć), strašnik (Prizren),

izmamak (okolina Leskovca),

čoban (Čajnič).

Kako god je nazivali, čuva se pored ikone do sledećeg Uskrsa.

Veruje se da pucanje kore na jajetu simbolizuje Hristovo uskrsnuće, ali i buđenje prirode.

Foto: Pixabay.com

Ukoliko se još uvek dvoumite oko metode koju ćete koristiti predlažemo vam da ove godine isprobate prirodne sastojke.

Naravno, jaja možete ofarbati pomoću fabričkih boja, ali zašto to raditi kada na raspolaganju imate prirodne sastojke koji daju identičan rezultat? Verujemo da većinu namirnica koje su potrebne za prirodno farbanje jaja već imate u vašoj kuhinji.

#Jaja