AKTUELNO

U Subotici ove godine neće biti organizovanog Prvomajksog uranka, kažu u preduzeću Park Palić, nakon što su razmotrili epidemiološku situaciju u zemlji i preporuke Kriznog štaba Vlade Republike Srbije.

- Preduzeće Park Palić donelo je odluku, da se tradicionalna manifestacija "Prvomajski uranak na Paliću" ove godine ne održi. Pošto anifestacija svake godine ima izuzetno veliku posećenost, njenim otkazivanjem želimo da ispratimo odgovorne odluke koje je Grad Subotica doneo, kada je u pitanju organizacija sličnih događaja, ali i da poručimo da je bezbednost i zdravlje svih nas na prvom mestu - obrazložila je Sonja Perčić, jedan od organizatora ranijih manifestacija.

Prvomajksi uranak na Palicu slavi se decenijama, a pamti se da je1988. i 1997.godina, rekordna po broju posetilaca, kada je za dva dana Prvog maja, pored Jezera bilo oko 100.000 posetilaca. Ove godine će obala jezera biti verovatno praznija, bez gužve automobila i ljudi, zbog epidemijskog stanja, a oni koji tradicionalno proslavljaju Prvi maj u prirodi, verovatno će u manjim grupama roštiljati u Dudovoj šumi ili na obali Palića.

To potvrđuju i podaci oko popunjenih kapaciteta na Paliću, jer je veći broj gostiju i turista iz Srbije, posebno Beograda, ponovo rezervisao smeštaj u prelepim hotelima uz obalu, gde ih čekaju letnje bašte, staze za šetnju, pa i sport na Jezeru, vožnja čamcima, kajacima.

U Turističkoj organizaciji su potvrdili, da su hotelski kapaciteti popunjeni i da je malo slobodnih kreveta.

- Mesta je još jedino ostalo u privatnom smeštaju, gde je već punjeno preko 60 odsto kapaciteta, ali i ranijih godina, poslednji dan pred praznik, i u Suboticu i na Palić dođe mnogo više gostiju, od očekivanog broja. Većina posetilaca su domaći gosti, a sada koriste pet dana mini odmora, pa će i ove godine, uz pridržavaje mera, doći na odmor - rekao je direktor TO, Aleksandar Medaković.

Očekuju ih i besplatne pešačke ture u Subotici i na Paliću, za Prvi maj i Vaskrs, koje je TO organizovala, a tu su i individualne posete palićkom Zoološkom vrtu, koji će raditi produženo, do 20 sati, a tu su i bašte prelepih ugostiteljskih objekata, pored stoletnih stabala. Mere je Krizni štab doneo, ali nema prošlogodišnjeg policijskog časa zbog epidemije, pa je boravak u prirodi omogućen.

Medaković objašnjava, da su to jednočasovne ture, vode ih licencirani vodiči, na prostorima Velikog palićkog parka, koji govore o znamenitostima starih secesijskih i istorijskih objekata.

- Sutra će tri vodiča govoriti posetiocima, radi se o manjim turama ljudi.Za manju decu je ulaz besplatan, a za odrasle je 300 dinara. Na Prvomajski uranak su podsetili i predstavnici GU Solidarnost, koji ističu da Međunarodni praznik rada ne bi tebalo zaboraviti, jer to je datum kada se mnogi sećaju žrtava, koje su podneli predstavnici radničkog pokreta u borbi za veća prava radnika.

Predsednik GU, Mikloš Olajoš Nađ, ispred Otvorenog univerziteta Subotice, poručio je da među žrtvama ima i Subotičana, da su mnoga prava radnika zaboravljena, a da su ljudi najvažniji za dalji razvoj Srbije.