AKTUELNO

Podjednako su ugroženi građani cele Srbije.

U Srbiji će danas biti veoma visok indeks UV zračenja, pa se  ne preporučuje izlaganje suncu. To se posebno odnosi na period od 11 do 16 sati.

U Srbiji se stepen UV zračenja meri indeksom od jedan do 11, a ono će danas, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), uglavnom biti 9 i 10.

Ako morate da izađete iz kuće preporuka je da obavezno prekrijete kožu, stavite zaštitnu kremu i nosite naočare za sunce. Poseban oprez se savetuje deci.

Opasnost po zdravlje

Foto: Pixabay.com

• Rak kože • Opekotine • Hiperpigmentacija • Katarakta oka • Snežno slepilo • Pad imuniteta

GRAĐANI, OPREZ! Ne pijte vodu, ne koristite je NI ZA SPREMANJE HRANE, OTROVNA JE

Evo kako da se rashladite

Naime, tokom velikih vrućina najviše nam prija hladna voda ili neki drugi napitak. Lekari, međutim, ističu da ćete se najbrže osvežiti ako unesete vodu sobne temperature. Takođe, voda je bolja od sokova, a dobro je popiti i topao čaj, pošto tako podstičete znojenje, a samim tim i hlađenje organizma.  Lekari savetuju i da se na visokim temperaturama izbegava alkohol, pošto on dovodi do dehidracije, odnosno isušivanja organizma, a dobro je i da smanjite konzumiranje kafe.

Zbog ekstremno visokih temperatura proglašen je žuti meteoalarm na teritoriji Srema, Zapadne Srbije, Istočne i Jugoistočne Srbije.

Vreme, u tim delovima zemlje, kako navode meteorolozi može biti opasno. Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.

#Sunce

'