AKTUELNO

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije danas je saopštila da ;za ;zločine počinjene nad Srbima tokom operacije "Bljesak", iz maja 1995, još uvek niko nije odgovarao, zbog čega su ;zahtevali da nadležni organi Hrvatske privedu pravdi naredbodavce, organizatore i izvršioce tih zločina.

Ta organizacija je ;povodom godišnjice napada hrvatskih paravojnih, vojnih i policijskih snaga na Zapadnu Slavoniju ocenila da je ;"civilizacijska i pravna obaveza" zvaničnika Hrvatske ;da osude zločine i upute javno izvinjenje porodicama žrtava, ;umesto što preko 20 godina slave akciju "Bljesak".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Bez toga i bez jasnog suočavanja sa prošlošću, nije moguće uspostaviti iole normalne međunacionalne odnose između hrvatskog i srpskog naroda", ocenila je ; koordinacija.

Dodaju i da zvanični Zagreb do danas odbija da ekshumira poznata grobna mesta u kojima se nalaze posmrtni ostaci srpskih žrtava, i pored brojnih javnih obećanja najviših zvaničnika Hrvatske.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Takva necivilizovana praksa, kojom se porodicama žratava ne dozvoljava da makar dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih mrtvih, ne može se ničim opravdati. Istrajavanje u tome da se mrtvi Srbi ne ekshumiraju, ne može sakriti i umanjiti zločine nad Srbima... kao što ni proslavljanje akcije 'Bljesak' i veličanje zločinaca ne može dovesti do njihovog aboliranja i preko potrebnog pomirenja", zaključuje se u saopštenju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zapadna Slavonija ;bila je područje pod zaštitom snaga Ujedinjenih nacija (UNPROFOR) na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti ;UN broj 743.

U akciji "Bljesak" 1. i 2. maja 1995. godine, za 36 sati je ubijeno ili nestalo 283 Srba, većinom civila, među kojima i 55 žena i 11 dece.

Oko 15.000 ljudi je, kao posledica te vojne operacije, proterano.