AKTUELNO

Doživotni predsednik SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije i vrhovni komandant oružanih snaga Josip Broz Tito preminuo je na današnji dan pre 41 godinu.

Istoričar Milan Gulić sa Instituta za savremenu istoriju smatra da postoje potpuno dva udaljena odnosa prema tom čoveku - od potpune glorifikacije njega kao ličnosti i perioda u kojem je vladalo do potpune negacije da je tada bilo bilo čega dobrog.

- Tito je složena ličnost na kojoj su radile, rade i radiće generacije istoričara da bi pokušale da osvetle jednu takvu ličnost. Kao dobre strane bih naveo - oslobođenje zemlje 1944. i 1945. godine, izgradnja i snažan međunarodni položaj koji je jugoslovenska država u vreme socijalizma imala. Kao loše naveo bih strahovitu represiju i teror koji su pratili oslobođenje te iste 1944. i 1945. nacionalizaciju i konfiskaciju kojima je upropašćeno selo i loša unutrašnja politika - naveo je Gulić.

Kako je dodao, on ne bi pravio poređenje između Srbije i EU.

Foto: TV Vesti Printscreen

Jugoslavija nakon 1945. godine nije postavljena na pravim osonovama i to što se sa njom dogodilo je logičan sled događaja. Postavljena je na pogrešnim osnovama o krivici srpskog naroda za međuratni period, takozvana krivica srpkse buržoazije, na osnovama ravnopravnosti u zločinu među ustašama i četnicima, lošem principu - što manja Srbija, to jača Jugoslavija.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!

#Josip Broz Tito