AKTUELNO

Najveći jorgovan u Užicu nalazi se u koštičkom potoku, doseže skoro do trećeg sprata obližnje zgrade!

Miriše pola grada, a veličini svedoče fotografije ovog lepotana objavljene na FB stranici Užice oglasna tabla.

Za razliku od Užica, Čačak se ponosi svojim fikusom, najvećim na Balkanu koji ove godine puni 50. godina!

Štiti od zlih duhova, uroka i donosi pozitivnu energiju

Od davnih vremena cvetovi jorgovana su se koristili za čišćenje kuće od zlih duhova, zaštitu od uroka, blagoslov, dozivanje pozitivne energije… Jorgovan je simbol radosti i života. Jorgovan se od davnina gaji u vrtovima zbog lepih i mirisnih cvetova.

To je jedna od biljaka koje preživljavaju sve epohe i stilove, a simbolično se povezuje sa obnovom i romantikom.Dobio je botaničko ime od grčke reči "syringa" što znači lula, cev, frula. Prema grčkoj legendi, Pan bog šuma i polja sreo je lepu nimfu Siringu.

On je bio očaran njenom ljepotom i pojurio je za njom. Uplašena Panovim osećanjima Siringa je pobegla od njega tako što se pretvorila u mirisni žbun – cvet koji se sada naziva jorgovan.FOTO: PROFIMEDIAU govoru cveća jorgovan ima svoja posebna simbolična značenja.Ljubičasti jorgovan je simbol prve ljubavi, a beli je simbol mladalačke nevinosti. Jorgovan simboliše oproštaj i tugu u ljubavi.

Ljubičasti jorgovan je prema predanju pobeleo nakon što ga je neko ostavio na grobu devojke koja se ubila zbog ljubavi. Ljubičasti jorgovan simbolizuje prvu ljubav, a beli – mladalačku nevinost.Od davnih vremena cvetovi jorgovana su se koristili za čišćenje kuće od zlih duhova, zaštitu od uroka, blagoslov, dozivanje pozitivne energije… Jorgovan je simbol radosti i života.

#Užice

#jorgovan