AKTUELNO

RHMZ upozorava na obilne padavine.

U Srbiji će danas biti oblačno vreme sa kišom, u južnim krajevima i sa pljuskovima sa grmljavinom. Više padavina se očekuje u prvoj polovini dana u centralnim, jugozapadnim, južnim i istočnim krajevima.

Republički hidrometerološki zavod (RHMZ) upozorava da se tokom pre podneva očekuju obilne padavine sa količinom od 20 do 40 milimetara kiše, a u jugozapadnim, južnim, istočnim i jugoistočnim i centralnim krajevima i više do 60 milimetara za 12 sati.

Nove padavine očekuju se u noći između utorka i srede prepodne kada se najviše padavina očekuje u južnim i jugoistočnim delovima zemlje, oko 40 mm za 12 sati.

Najviše padavina u ovom periodu očekuju se u jugozapadnim, južnim i jugoistočnim krajevima, od 50 do 80, ponegde i više od 80 mm.

U planinskim predelima padaće susnežica i sneg uz formiranje snežnog pokrivača.

Duvaće slab do umeren sevrni i severozapadni vetar. Jutarnja temperatura od šest do 10, a najviša dnevna od 10 do 14 stepeni Celzijusovih.

Foto: RHMZ

U Beogradu će biti oblačno vreme sa kišom, više padavina se očekuje ujutro i prepodne. Vetar slab, severni i severozapadni. Jutarnja temperatura oko 8, a najviša dnevna oko 11 stepeni.

Foto: RHMZ

Vreme narednih sedam dana

Meteorolozi predviđaju da će do subote biti pretežno oblačno i svežije vreme, mestimično sa kišom, u planinskim predelima sa susnežicom i snegom.

Više padavina očekuje se u sredu u južnim i jugoistočnim krajevima. U planinskim predelima stvaranje manjeg snežnog pokrivača.

U subotu kratkotrajni prestanak padavina, a zatim do kraja perioda pretežno oblačno mestimično sa kišom, temperatura oko proseka za ovo doba godine.

Biometeorološka prognoza

Foto: RHMZ

Biometeorološka situacija može imati nepovolјan uticaj na većinu hroničnih bolesnika. Posebna opreznost se savetuje osobama sa cerebrovaskularnim, srčanim i respiratornim obolјenjima. Meteoropatske reakcije su moguće u vidu glavobolјe, bolova u kostima i neraspoloženja. Neophodan je dodatan oprez u saobraćaju.

A.V.

'