AKTUELNO

Još uvek nije kasno da se potpuno vakcinišete ukoliko ste zakasnili na primanje druge doze vakcine.

Nakon što se pojavila informacija da se 120.000 ljudi u Srbiji nije pojavilo na vakcinaciji drugom dozom cepiva protiv kovida-19, stručnjaci za mediji navode da još uvek nije kasno da se potpuno vakcinišu.

Iako postoji više objašnjenja zbog čega čitav jedan grad veličine Zrenjanina nije primio drugu dozu vakcine u predviđenom periodu, kao što je broj stranaca koji su se vakcinisali u našoj zemlji ili grupa onih koji su primili vakcinu „astrazeneka”, za koju je potrebno da prođe tri meseca do revakcine, lekari apeluju na građane da budu savesni.

Dr Marija Gnjatović, istraživač sa Instituta za primenu nuklearne energije (INEP), za Objektiv navodi da građani moraju imati na umu da problem može nastati samo ukoliko se druga doza vakcine primi ranije nego što je to predviđeno.

Druga doza vakcina svih proizvođača koje su dostupne kod nas može da se primi i 90 dana nakon prve. Ipak, veruje se da najefikasniji imunološki odgovor sleduje tri nedelje nakon prve doze, osim kada je reč o vakcini „astrazeneka”. Svakako, i oni koji se ne pojave u zakazanom terminu za drugu dozu, neće napraviti grešku – navodi dr Gnjatović.

I JEDNA DOZA JE DELOTRVORNA, ALI…

Infektolog prof. dr Žarko Ranković kaže za Objektiv da četiri vakcine koje su dostupne u Srbiji različitom brzinom stvaraju imunitet.

Nakon što se primi prva doza „Fajzerove” vakcine, potrebno je otprilike 10 dana da nivo zaštite bude 60 odsto, nešto duže je kod vakcine ,,sputnjik V“. Za kinesku vakcinu potrebno je najviše vremena, čak 30-40 dana do stvaranja imuniteta. Svi oni koji prime samo jednu dozu cepiva moraju znati da i to ima svrhu, ali zaštita nije maksimalna ukoliko se ne prime obe doze – navodi dr Ranković.

NEMA PONOVNOG PRIMANJA PRVE DOZE

Sagovornik ističe da je brojka od 120.000 onih koji nisu primili drugu dozu frapantna, bez obzira na razlog koji se krije iza toga – Svakog ko je primio prvu dozu čekaće i druga. Koliko god prošlo vremena od primanja prve doze, nju ne treba ponavljati. Nadam se samo da antivakseri ne stoje iza ove brojke nerevakcinisanih. Građani ne smeju imati dilemu kada je vakcinacija u pitanju. Vakcina je najveća ljudska tekovina koja je iskorenila mnoge opasne bolesti i ja je poredim sa otkrićem vatre i točka – kaže infektolog.