AKTUELNO

Privredna komora Srbije - Regionalna privredna komora Rasinskog upravnog okruga, u cilju promocije i povećanja obima i kvaliteta proizvodnje cveća i četinara u Rasinskom okrugu, povezivanja proizvođača međusobno, kao i sa proizvođačima prateće opreme iz ove oblasti, organizovala je 4. Sajam cveća u Kruševcu.

Na sajmu su se predstavili proizvođači: sobnog, balkonskog i baštenskog cveća, četinara i ukrasnog šiblj,a sadnica ruža i prateće opreme (saksija i žardinjera, hraniva i zaštitnih sredstava...).

Kao propratna manifestacija, organizovana je Izložba starih zanata i rukotvorina. Ove godine, Sajam je organizovan uz podršku JP Poslovni centar Kruševac i Javnog komunalnog preduzeća “Kruševac”. Izlagači na Sajmu cveća su se potrudili da sugrađanima Kruševca predstave nove vrste biljaka, i daju savete oko nege određenih biljnih vrsta.

U ime domaćina, izlagače i goste pozdravila je v.d. direktora PKS RPK Kruševac Maja Marković:

- Rasinski okrug najznačajniji u Srbiji u proizvodnji ukrasnog cveća i bilja, kao i u proizvodnji sadnog materijala cveća, voća i loznih kalemova. Imajući u vidu da je Kruševac lider u našem okrugu u proizvodnji cveća, a u želji da damo još veću podršku našim proizvođačima, započeli smo aktivnost organizovanja Sajma cveća.

Ovaj sajam ima za cilj da unapredi i poveća obim proizvodnje cveća i četinara u Rasinskom okrugu, kao i međusobno povezivanje proizvođača’’, istakla je direktor Maja Marković.

Prema njenim rečima, značaj proizvodnje cveća prepoznaje Privredna komora Srbije, koja aktivno radi na aktivnostima u okviru Grupacije proizvođača cveća i ukrasnog bilja. Grupacija rešava sva bitna pitanjima i bavi se rešavanjem problema u ovoj oblasti.

Inače, proizvodnja cveća i ukrasnog bilja je specifična i visoko intenzivna proizvodnja koja ima sve veći potencijal, jer je trend potrošnje cveća u stalnom usponu u svetu i u Srbiji. Ovo je takođe vrlo profitabilna izvozna grana – vrednost izvoza cveća i ukrasnog bilja u 2020. iznosila je 4,2 miliona evra, a proizvođači ruža iz Rasinskog okruga su među najvećim izvoznicima u ovoj oblasti. Ministarstvo poljoprivrede je usvojilo nekoliko inicijativa Privredne komore Srbije koje se odnose na subvencionisanje proizvodnje cveća i regulisanje statusa proizvođača cveća, istakla je čelnica RPK Kruševac.

Jelena Todorović, pomoćnica gradonačelnika za društvene delatnosti, se, u ime Grada Kruševca, obratila izlagačima i posetiocima Sajma podsetivši da ova lokalna samouprava podržava poljoprivredne proizvođače raznim programima i projektima.