AKTUELNO

Završeni su prijemni ispiti za upis u specijalizovane gimnazije i odeljenja, umetničke i muzičke škole, kao i bilingvalna odeljenja, a za 4.871 mesto konkurisalo je 7.336 kandidata.

Zajednički ispit za specijalizovana odeljenja za hemiju i biologiju održan je u subotu u Petoj beogradskoj gimnaziji, a polagali su ga zajedno budući učenici Pete i Osme beogradske gimnazije.

- Interesovanje je bilo veliko, prijemni je položilo dovoljno učenika da se formiraju odeljenja u obe gimnazije - kaže nam Irena Brajović, direktorka Osme beogradske gimazije.

Ona ističe da su prijemni polagala izuzetno talentovana i vredna deca.

- To su naši budući lekari, stomatolozi, naučnici... Oni će za fakultet biti potpuno spremni - kaže profesorka Brajović.

- Prethodne generacije upisane u ova specijalizovana odeljenja već imaju vežbe na Biloškom fakultetu, a prva generacija u Osmoj gimnaziji ima silne nagrade sa međunarodnih takmičenja. To su učenici koji već imaju naučne radove, uče kako se oni pišu i biće potpuno spremni za fakultet - kaže direktorka Brajović.

REZULTATI U SREDU

Rok za objavljivanje konačnih rezultata prijemnih ispita je 19. maj, a prvi put uvid u rezultate prijemnih ispita biće dostupan onlajn, na portalu www.mojasrednjaskola.gov.rs. Inače, i pored prijemnog ispita, ovi osmaci obavezno polažu i malu maturu, koja se održava 22, 23. i 24. juna.

Inače, ove godine velika navala je bila na bilingvalna i jezička odeljenja, gde se prijavljivalo duplo više malih maturanata nego što je bilo mesta. Za bilingvalnu nastavu na engleskom jeziku u Desetoj gimnaziji u Beogradu na 30 mesta prijavilo se 198 učenika, što predstavlja najveću zainteresovanost učenika za upis na jedno mesto.

Tradicionalno, veliko interesovanje bilo je i za odeljenja za računarstvo i informatiku, matematička i umetnička odeljenja, ali i za sportsku gimnaziju.

#prijemni ispit